18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Še danes do polnoči lahko zahtevate glasovanje iz tujine

Če boste na dan volitev v Evropski parlament 26. maja začasno v tujini, imate danes do polnoči čas, da Državni volilni komisiji sporočite, če želite glasovati po pošti ali na diplomatskem konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. 

So vaši polnoletni otroci na študijski izmenjavi v tujini? Morda imate znance, ki delajo v tujini, a imajo tam le začasen naslov, stalnega pa v Sloveniji? Spomnite jih, da imajo danes do polnoči čas, da Državni volilni komisiji javijo, če želijo glasovati iz tujine. 

Kako lahko glasujem?

Volivci, ki bodo na dan volitev le začasno v tujini in imajo stalen naslov v Sloveniji, lahko glasujejo ali po pošti ali pa na enem od diplomatskih konzularnih predstavništev RS. Svojo namero morajo sporočiti Državni volilni komisiji najkasneje danes do polnoči. Obvestilo lahko pošljejo preko portala e-Uprava

Tisti, ki bodo na dan volitev glasovali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu RS, bodo vpisani v poseben seznam in se bodo med 9. in 17. uro po lokalnem času z identifikacijskim dokumentom zglasili na tamkajšnjem volišču. 

Volivci, ki bodo glasovali po pošti, bodo vso potrebno volilno gradivo prejeli na naslov v tujini in ga izpolnjenega poslali nazaj v Slovenijo. 

Imate stalni naslov v tujini?

Volilnim upravičencem s stalnim naslovom v tujini ni treba posebej zahtevati glasovanja iz tujine. Državna volilna komisija jim bo namreč brez zahteve po pošti poslala vso potrebno gradivo. 

Več o drugih načinih glasovanja pa TUKAJ.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine