11.8 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Savdska Arabija naj bi napredovala z načrti za prekop na meji s Katarjem

Svetovalec savdskega princa Mohameda bin Salmana je v petek namignil, da kraljevina napreduje z načrti za prekop vzdolž celotne meje s Katarjem, s čimer bi sosednjo državo spremenila v otok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Nestrpno čakamo na podrobnosti glede implementacije projekta otok Salwa, izjemnega zgodovinskega načrta, ki bo spremenil geografijo regije,” je dejal prinčev višji svetovalec Saud al Kuahtani.

Savdski časnik Sabk je aprila poročal, da namerava kraljevina vzdolž meje s Katarjem izkopati 60 kilometrov dolg prekop. Ta bo sodeč po načrtih globok med 15 in 20 metrov ter širok 200 metrov, kar bo omogočalo plovbo trgovskih ladij. V prekopu bi lahko zgradili tudi odlagališče jedrskih odpadkov, je še poročal časnik.

Načrtujejo, da ga bodo zgradili v enem letu, financirala pa ga bosta savdski in emiratski zasebni sektor ob polnem nadzoru Savdske Arabije. Zanj naj bi odšteli 750 milijonov dolarjev.

Kraljevina je k ponudbi za izkop prekopa povabila pet podjetij, zmagovalec pa naj bi bil razglašen ta mesec.

Načrtovanje prekopa je nov korak v diplomatskem sporu med Katarjem na eni strani ter Savdsko Arabijo, Egiptom, Bahrajnom in Združenimi arabskimi emirati na drugi.

Te države, sicer nekdanje zaveznice Katarja, so 5. junija lani zaostrile odnose z Doho. Katar so obtožile, da podpira terorizem in Iran.

Savdska Arabija je ob tem zaprla mejo s Katarjem, ki je njegova edina kopenska meja, katarski letalski družbi so sosednje države prepovedale uporabo svojega zračnega prostora, iz države pa izgnale Katarce.

Zadnje novice

Sorodne vsebine