10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Šarec v Salzburgu brez Junckerjevega pojasnila o arbitraži

Novi slovenski premier Marjan Šarec se je danes v Salzburgu ob robu neformalnega vrha EU na kratko sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s katerim sta govorila o arbitraži. Kot je po vrhu novinarjem povedal Šarec, na srečanju ni dobil pojasnila, zakaj Juncker mnenja pravne službe ni dal na kolegij Evropske komisije.

 

Da Evropska komisija ni upoštevala mnenja svoje pravne službe, ki potrjuje večino slovenskih stališč glede uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško, je nedavno razkril nemški časnik Spiegel. Slovenska politika se je na pisanje časnika burno odzvala.

“Juncker je seznanjen z mojim oziroma našim stališčem, kaj več bova rekla v Bruslju, ko ga bom obiskal,” je dejal Šarec. Povedal je še, da datum tega obiska še ni določen.

Dejal je še, da Juncker ni veliko odgovoril na njegova vprašanja glede arbitraže. “Mu ta tema ni preveč blizu glede na razkritje Spiegla,” je pripomnil.

Ob robu vrha se je Šarec pogovarjal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Kot je pojasnil po vrhu, sta se tokrat seznanila, izmenjala sta telefonski številki, za kakšne bolj poglobljene pogovore oz. izmenjavo stališč pa bo čas v prihodnje.

Plenković je v izjavi po vrhu ocenil, da je ključno še naprej graditi dobre odnose med Slovenijo in Hrvaško. “Odnose smo uspeli ohraniti v korektnem ozračju, ni bilo stopnjevanja napetosti,” je poudaril. Dodal je, da gre za državi, ki sta si blizu in nista imeli težav. “Naša vprašanja so povezana z razpadom nekdanje države,” je poudaril.

Na pripombo, da tožba Slovenije pred Sodiščem EU zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama ne odraža dobrih odnosov, je hrvaški premier dejal, da je Slovenija izbrala to pot, Hrvaška pa bo odgovorila s pravnimi sredstvi.

Šarec je sicer danes na kratko govoril tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, pogovarjal se je tudi z več voditelji iz vrst skupine liberalcev (Alde), ki se ji želi pridružiti njegova stranka LMŠ. Pred začetkom današnjega dela vrha v Salzburgu je pojasnil, da pri tem napredujejo. “Na tem področju smo že kar precej daleč, tako da verjamem, da bo kmalu dosežen premik oz. končni rezultat,” je dejal.

Novi slovenski premier je na svoji prvi poti v tujino še dejal, da na evropskem parketu namerava voditi takšno politiko, kot je bila doslej, torej da je Slovenija članica, ki podpira enotnost Evrope.

“Res je, da so teme precej težke, precej je neenotnosti med članicami pri posameznih vprašanjih, recimo v sredo pri migracijah so bila izražena različna stališča,” je dodal.

Glede brexita, ene od pomembnih tem današnjega dela vrha, je slika po oceni Šarca nekoliko boljša. “Enotni smo, da mora biti oktobra dosežen dogovor,” je povedal. Šarec meni, da bo ta enotnost tudi ostala. Največji problem je Irska. “Mi smo enotni in podpiramo glavnega pogajalca, ki je opravil in še opravlja dobro delo,” je poudaril.

Vrh, ki je v avstrijskem Salzburgu potekal v sredo in danes, je bil za Šarca prvi. Kot je povedal dopoldne, je njegov prvi vtis, da je vrh precej rutinski in da gre za izmenjavo stališč. Po vrhu je ocenil, da se je na svoji prvi poti v tujino odlično znašel in da ni bilo težav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine