4.2 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Salvinijev uspeh: Poslanska zbornica v Rimu potrdila zakonodajo o migracijah

Italijanska poslanska zbornica je danes potrdila zakonodajo o varnosti in priseljevanju, ki omogoča hitrejši izgon prosilcev za azil in lažji odvzem državljanstva migrantom. Za zakonodajni sveženj, ki ga je spodnji dom italijanskega parlamenta potrdil z glasovanjem o zaupnici vladi, je glasovalo 336 poslancev.

Zakonodajni sveženj, ki ga je pripravil notranji minister Matteo Salvini iz Lige, je 7. novembra potrdil že senat.

Nova zakonodaja med drugim zaostruje pogoje za pridobitev dovoljenja za humanitarno zaščito, in sicer določa šest strogih kriterijev. Medtem ko jo je lani dobilo 25 odstotkov prosilcev za azil v Italiji, bo poslej ta status med drugim omejen na žrtve naravnih nesreč, tiste, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč ali tiste, ki so v Italiji storili “herojsko dejanje”.

Tujci, ki so pridobili italijansko državljanstvo, ga bodo lahko izgubili, če bodo pristojne oblasti ugotovile, da predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti. Nova zakonodaja tudi širi nabor kaznivih dejanj, zaradi katerih lahko begunci izgubijo pravico do azila v Italiji. Tako bodo lahko odvzeli dovoljenja za bivanje beguncem, za katere bodo ugotovili, da so zagrešili kaznivo dejanje, kot sta posilstvo ali trgovina z mamili. Osumljenim terorizma pa bodo lahko odvzeli italijansko državljanstvo.

Prosilce za azil bodo po novi zakonodaji namestili v večje sprejemne centre, v različnih delih države pa bodo le mladoletni migranti. Konec lanskega leta je bilo v sprejemnih centrih po Italiji 183.000 migrantov. Trenutno jih je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP okoli 146.000.

Združenje italijanskih županov nameščanju migrantov v večje centre nasprotuje, češ da bodo veliki centri z več sto brezposelnimi migranti negativno vplivali predvsem na manjše kraje.

Nova zakonodaja predvideva tudi ostrejši boj proti mafiji. V ta namen bodo povečali število zaposlenih na uradu za upravljanje z nepremičninami, ki so jih zasegli mafijcem. V občinah z več kot 100.000 prebivalci bodo v poskusni fazi opremili po dva policista z električnimi paralizatorji.

“Zakonodaja zagotavlja več reda in varnosti v italijanskih mestih,” je na današnji novinarski konferenci poudaril Salvini. Dejal je še, da gre za mejnik tako pri reformi priseljenske zakonodaje kot tudi v boju proti mafiji.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine