13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Salvini znova opozarja humanitarne organizacije, ki rešujejo migrante: Ne vozite jiih v Italijo!

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v ponedeljek znova opozoril nevladne humanitarne organizacije, ki želijo migrante, rešene na odprtem morju pred Libijo, izkrcati v Italiji, da zanje italijanska pristanišča ostajajo zaprta.

 

To je v ponedeljek zvečer sporočil na Twitterju, potem ko je italijanska ladja Mare Jonio kolektiva humanitarnih organizacij Mediterranea od Italije zahtevala dovoljenje za izkrcanje 49 migrantov, ki jih je v ponedeljek pobrala na odprtem morju blizu libijske obale. Ladja se je napotila proti italijanskemu otoku Lampedusa, ki je po njihovem v vse slabših vremenskih razmerah najboljša izbira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Italijanska pristanišča so bila in ostajajo zaprta”, je tvitnil Salvini. Njegovo ministrstvo pa je objavilo navodila na osmih straneh, v katerih Salvini spominja na zakone, ki zadevajo reševalne operacije humanitarnih nevladnih organizacij.

Med drugim določajo, da kdor reši migrante v Sredozemskem morju izven italijanskih voda, ne da bi operacijo uskladil z italijanski oblastmi in se nato usmeri v italijanska pristanišču, krši državno varnost. To pomeni, da ladje s temi migranti nimajo dostopa do italijanskih pristanišč.

V navodilih sicer reševanje migrantov, katerih življenja so ogrožena, označujejo za prioriteto, ob tem pa na sankcije opozarjajo tiste, ki “izrecno kršijo mednarodna, evropska in nacionalna pravila reševalnih operacij”.

Opozarjajo, da po tem, ko rešijo migrante, morajo organizacije spoštovati pravila, sicer bi jih lahko obtožili zaradi podpiranja trgovine z ljudmi. Opozarjajo tudi na nevarnost, da bi skupine migrantov lahko skrivale posameznike, vpletene v terorizem.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da ladji Mare Jonio z 49 migranti danes niso dovolili vstopa v italijanske vode. Salvini pa je za televizijo SkyTg24 poudaril, da jim lahko pošljejo hrano, obleke in poskrbijo za njihovo zdravje, da pa v Italijo ne bodo vstopili.

Rim, ki je pod novo populistično desno vlado izredno nenaklonjen migrantom, je že več nevladnih humanitarnih organizacij obtožil, da libijski obalni straži preprečujejo, da bi reševala migrante in jih odpeljala v Libijo. Organizacije za človekove pravice medtem opozarjajo, da Libija ni varen kraj za migrante.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine