11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Salvini pod vprašaj postavil enotnost Evrope

Italijanski notranji Matteo Salvini je v danes objavljenem intervjuju pod vprašaj postavil preživetje enotne Evrope. Francoska vlada pa je medtem posvarila pred razpadom Evropske unije.

“V enem letu bo odločeno, ali bo še obstajala enotna Evropa ali ne,” je za nemški Der Spiegel povedal vodja do tujcev sovražne stranke Liga Salvini. V prihajajočih pogovorih o evropskem proračunu in pred parlamentarnimi volitvami v Evropski parlament prihodnje leto bo znano, “ali je vse skupaj postalo nesmiselno”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova italijanska populistična vlada druge članice EU obtožuje, da so Italijo pri soočanju z migracijami pustile samo. Salvini je ob tem poudaril, da Italija “ne more sprejeti niti enega človeka več”. “Nasprotno, nekaj bi jih radi poslali drugam,” je povedal.

Na vprašanje, ali bi lahko njegovo stališče prispevalo k odstavitvi nemške kanclerke Angele Merkel, ki se ji zaradi spora z nemškim notranjim ministrom glede upravljanja migracij maje vlada, je odgovoril, da se stališča Berlin in Rima močno razlikujejo tudi na drugih področjih. Med drugim je navedel ekonomsko politiko EU in velik nemški trgovinski presežek.

Kot je še povedal v intervjuju, ga je zmotilo tudi to, da sta Nemčija in Pariz pred nedeljskim mini vrhom EU o migracijah vnaprej pripravila osnutek sklepov srečanja.

Osnovni namen vrha bo sicer pomagati nemški kanclerki Merklovi pri reševanju domače migracijske krize. Bavarska Krščansko-socialna unija (CSU), sestra njene Krščansko-demokratske unije (CDU), namreč grozi z enostranskimi ukrepi, če ne bo evropske rešitve, ki bi preprečila sekundarne migracije. Kanclerka si prizadeva za dvostranske oziroma večstranske dogovore z državami z zunanjo mejo, zlasti Italijo in Grčijo.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux je medtem danes posvaril pred razpadom Evrope. “Če Evropa ne bo dosegla dogovora o delu na skupnem migracijskem načrtu, se bojim, da bo dokončno razpadla,” je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine