10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Salvini: Na prvem mestu so zakonitost, varnost in spoštovanje!

V Rimu so danes začeli prazniti nezakonito romsko naselje, kjer živi okoli 300 oseb, čeprav je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v začetku tedna začasno odredilo prepoved izpraznitve. Notranji minister Matteo Salvini je tvitnil, da bodo s tem ukrepom povečali varnost, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Končno bo naselje porušeno. Na prvem mestu so zakonitost, varnost in spoštovanje,” je tvitnil minister. Pred časom je sicer ocenil, da zaradi številnih nezakonitih romskih naselij v Rimu velja kaos.

Rimska županja Virginia Raggi je sporočila, da so vsem ponudili alternativne namestitvene možnosti. Naselje pa bodo izpraznili zaradi “sanitarnih težav”, so sporočile rimske oblasti.

Romsko naselje ob reki Tibera na obrobju prestolnice je bilo polno avtodomov, barak, kontejnerjev in manjših hišic. Nastalo je na območju nekdanjega kampa na severu mesta.

Salvini je še dejal, da od okoli 150.000 v Italiji živečih Romov 30.000 živi v taboriščih. Želi si izvedeti, kdo živi v teh nezakonitih naseljih, saj jim drugače po njegovih besedah ne more pomagati. “To ni diskriminacija. Zahtevamo le enake pravice in dolžnosti za vse državljane,” je dejal Salvini.

Pomožni škof v Rimu Paolo Lojudice pa je mestnim oblastem očital, da za manjšine nimajo nobenih načrtov. “Nasilne akcije”, kot je čiščenje taborišča, po njegovih besedah ne služijo ničemur. Po njegovem bi se morali zadeve lotiti z bolj dolgotrajnimi cilji, kot je na primer družinam ponuditi parcelo, kjer bi si lahko ustvarile življenje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine