11.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Salvini danes v Milanu gosti srečanje evropskih desnih strank

Vodja italijanske Lige Matteo Salvini bo danes popoldne v Milanu gostil srečanje desnih strank. Med udeleženci srečanja na vrhuncu kampanje pred evropskimi volitvami bo vodja francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, ne bo pa madžarskega premierja Viktorja Orbana, s katerim se je Salvini sestal pred kratkim.

 

Po napovedih se bodo srečanja udeležili predstavniki 12 strank – ob Salvinijevi Ligi in Nacionalnem zboru Le Penove bodo v Milano prišli tudi predstavniki nemške Alternative za Nemčijo (AfD) in avstrijskih svobodnjakov (FPÖ). Pričakujejo tudi Prave Fince, predstavnike Stranke danskega naroda, člane nizozemske PVV Geerta Wildersa, stranke Vlaams Belang, ki se zavzema za neodvisnost Flandrije, estonske protiturške stranke Ekre, češke stranke Svoboda in neposredna demokracija (SPD) Tomia Okamure, slovaške stranke Sme Rodina in bolgarske Volje. Polovico strank naj bi zastopali njihovi vodje.

Evropske desne stranke želijo po evropskih volitvah konec prihodnjega tedna oblikovati “superskupino” v Evropskem parlamentu in v njem postati tretja največja skupina. Stranke sicer niso enotne in imajo različna stališča.

Salvini, ki je tudi italijanski notranji minister, je pred srečanjem v petek sedanje politične elite označil za največje sovražnike Evropske unije ter pozval k “Evropi narodov, ki sodelujejo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Salvinijev cilj je, da bi pristojnost na področjih trgovine, kmetijstva in proračunske discipline, ki je zdaj v rokah EU, vrnil državam članicam, unija pa bi imela skupno politiko glede migracij, predvsem pri vračanju migrantov iz Evrope v njihove domovine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine