10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Saj ni res pa je: Kitajske oblasti potrdile, da preiskujejo pogrešanega šefa Interpola

Kitajske protikorupcijske oblasti so danes potrdile, da preiskujejo predsednika Interpola Meng Hongweija, ki ga svojci pogrešajo od minulega tedna. Kot so pojasnili, je vodja mednarodne policijske organizacije, sicer tudi namestnik kitajskega ministra za javno varnost, osumljen kršitve zakona, poroča agencija Reuters.

 

Hongkonški časnik South China Morning Post je že v soboto poročal, da o Mengu na Kitajskem poteka preiskava ter da so ga odpeljali na zaslišanje takoj po pristanku na Kitajskem.

Menga družina pogreša od minulega tedna, ko je iz Francije odpotoval na Kitajsko. Francosko tožilstvo je zato sprožilo preiskavo sumljivega izginotja, Interpol pa je v soboto od kitajskih oblasti uradno zahteval informacije o njem.

Mengova žena Grace je danes v Lyonu izrazila zaskrbljenost za njegovo usodo ter pozvala mednarodno skupnost k ukrepanju. Kot je povedala, je bila z njim nazadnje v stiku 25. septembra, ko ji je po družabnem omrežju poslal slikovno sporočilo, ki simbolizira, da je v nevarnosti.

Meng je prvi Kitajec na čelu Interpola. Za štiriletni mandat je bil izvoljen leta 2016. Pred tem je bil namestnik kitajskega ministra za javno varnost, s čimer je po navedbah kritikov dobil nadzor nad tajno policijo. Organizacije za človekove pravice so bile do njegovega imenovanja za predsednika Interpola kritične.

Zadnje novice

Sorodne vsebine