7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

S projektom SURE Evropska komisija namenja 87,3 milijarde evrov državam članicam za okrevanje po pandemiji koronavirusa – Slovenija znova uspešna!

Evropska komisija je Evropskemu svetu predstavila predlog sklepa o odobritvi finančne podpore, po zadnjih podatkih v višini 87,3 milijarde evrov, šestnajstim državam članicam v okviru instrumenta SURE. SURE je ključni element celovite strategije EU za zaščito državljanov in ublažitev hudo negativnih socialno-ekonomskih posledic pandemije koronavirusa. Je ena od treh varnostnih mrež, za katere se je Evropski svet dogovoril z namenom zaščititi delavce, podjetja in države. Slovenija se je izkazala kot dobra pogajalka, saj je glede na število prebivalcev, prejela največ sredstev.

 

Evropski svet mora še odobriti predlog Evropske komisije, v načrtu pa so največ sredstev namenili državama, ki sta bili najbolj prizadeti zaradi pandemije koronavirusa. Italija bo tako prejela 27,4 milijarde evrov, Španija pa 21,3 milijarde evrov.

Slovenija si je sredstva zelo dobro izpogajala, saj je prejela, glede na število prebivalcev več sredstev, v primerjavi s Hrvaško in Poljsko pa jih je prejela celo dvakrat več. Slovenija bo v okviru projekta SURE  dobila 1,1 milijardo evrov, Hrvaška milijardo, Poljska pa pri 40 milijonih prebivalcev 11,2 milijarde evrov.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine