30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Ruski parlament za sporni zakon o omejevanju interneta; nasprotniki svarijo pred izolacijo na splet

 Spodnji dom ruskega parlamenta je danes potrdil predlog zakona, po katerem bo lahko Moskva preprečila internetni promet prek tujih strežnikov. Nasprotniki svarijo pred izolacijo na spletu in opozarjajo, da bo omogočil cenzuro in ustvaril podobno zaprto omrežje kot v Severni Koreji.

 Ruski zakonodajalci so predlog zakona, ki so ga nekateri poimenovali kitajski požarni zid, potrdili v drugem branju, ki je ključen za njegov sprejem. Pred njim je še tretje branje in obravnava v zgornjem domu parlamenta. Zakon naj bi začel veljati z novembrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po zakonu bi s posebno tehnologijo nadzirali usmerjanje in pretok podatkov ter preprečevali, da bi tuji strežniki upravljali z njimi. Z njo bi lahko bolj učinkovito lahko filtrirali informacije, ki prihajajo v državo, in omogočili, da se Rusija izloči iz internetnega prometa, če bi prišlo do krize.

Oblasti zatrjujejo, da je njegov namen v času številnih kibernetskih napadov ustvariti bolj varen in zanesljiv internet. Zavračajo, da bi Rusija s tem gradila “kitajski požarni zid”, kot kritiki naslavljajo ta zakon.

Nasprotniki zakona opozarjajo, da bo izvedba takšnih ukrepov draga in da bo dala vladnemu centru za spremljanje internetnega prometa preveč pooblastil, predvsem z vidika cenzure. Po njihovem mnenju bo takšno omejevanje interneta predstavljalo tudi resna gospodarska tveganja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine