7.6 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Začetek nove hladne vojne? Rusija zahteva izgon več kot 50 britanskih diplomatov!

Velika Britanija mora po navedbah ruskega zunanjega ministrstva zmanjšati obseg svojega diplomatskega osebja v Rusiji za več kot 50 oseb. “Rusija je predlagala enakost v ukrepih. Britanska stran ima več kot 50 ljudi,” je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.

 

Rusko zunanje ministrstvo se je v petek odzvalo na solidarnostni izgon ruskih diplomatov iz več zahodnih držav in Nata ter na pogovore poklicalo več diplomatskih predstavnikov, ki so jim predali protestne note in jih seznanili s povračilnimi ukrepi. Med njimi je bila tudi britanska veleposlanica Laurie Bristow, prek katere so dali Londonu mesec dni časa, da odpokliče iz Rusije toliko članov svojega diplomatskega osebja, kot jih ima Rusija v Veliki Britaniji.

Veleposlanica je po navedbah ministrstva prejela protestno noto v zvezi s “provokativnimi in neutemeljenimi dejanji britanske strani, ki so spodbudila neupravičen izgon ruskih diplomatov iz različnih držav”.

Več zahodnih držav in zveza Nato je od začetka tedna izgnalo ruske diplomate v znak solidarnosti z Veliko Britanijo, ki je bila v začetku marca prizorišča napada s kemičnim orožjem, za katerega London pripisuje odgovornost Rusiji. V angleškem Salisburyju sta bila 4. marca žrtvi napada z živčnim strupom bivši dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija.

Po navedbah AFP je moralo domov več kot 150 ruskih diplomatov iz različnih držav.

Rusija je na začetku tega meseca že izgnala 23 britanskih diplomatov, zaprla britanski konzulat v Sankt Peterburgu in ustavila delovanje British Councila, potem ko je Velika Britanija zaradi napada na Skripala izgnala 23 ruskih diplomatov.

Rusko veleposlaništvo v Londonu je v petek obtožilo britanske oblasti “nove provokacije”, ker naj bi dale preiskati rusko letalo na letališču Heathrow, ki je bilo na poti v Moskvo. “Nimamo druge razlage, kot da je incident na Heathrowu tako ali drugače povezan s sovražno politiko britanske vlade do Rusije,” je sporočilo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine