11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Rusija še naprej zadržuje ukrajinske mornarje, ki bi jih morala takoj izpustiti

Rusija je danes podaljšala pripor ukrajinskim mornarjem, ki so jih pridržali novembra v Kerški ožini pri Krimu, čeprav Kijev in Zahod pozivata k izpustitvi. Pripor so zaenkrat do 24. aprila podaljšali 12 od 24 mornarjev, a bodo predvidoma pripor podaljšali tudi vsem drugim mornarjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Sodišče v Moskvi je pripor med drugim že podaljšalo za ukrajinskega poveljnika Denisa Gricenka, ki so ga prijeli skupaj z njegovimi mornarji, je za AFP dejal njihov odvetnik Nikolaj Polozov.

Ameriško veleposlaništvo je ponovno pozvalo Rusijo, naj pridržane mornarje izpusti. “Rusija mora nemudoma izpustiti ukrajinske mornarje, ne pa da jih izkorišča v politične namene,” so sporočili.

Ruska mornarica je novembra lani v Kerški ožini zajela tri ukrajinska plovila in 24 mornarjev na njih. Bili so na poti iz Črnega morja prek ožine pri Krimskem polotoku proti ukrajinskim pristaniščem v Azovskem morju.

Rusija je trdi, da so ukrajinska plovila v ožino, ki si jo Rusija po priključitvi Krima lasti kot svoje teritorialno morje, vstopila brez dovoljenja. Zato jim nameravajo soditi zaradi kršenja pomorskih meja. Grozi jim do šest let zapora.

Kot pravi Kijev, so plovila spoštovala mednarodno pravo, ki velja za morske ožine, in tudi postopke, kot so jih izvajali doslej. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da so mornarji vojni ujetniki in da jih je treba nemudoma izpustiti.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine