15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Rusija po besedah Mattisa ne more nadomestiti ZDA na Bližnjem vzhodu

Rusija ne more nadomestiti ZDA na Bližnjem vzhodu, je arabskim voditeljem danes na forumu v Bahrajnu dejal ameriški obrambni minister James Mattis. “Ruska prisotnost v regiji ne more zamenjati dolgotrajne, trpežne in transparentne zavezanosti ZDA Bližnjemu vzhodu,” je menil. Dotaknil pa se je tudi primera Hašodži, ki bi “moral skrbeti vse”.

Mattis je na arabskem forumu spregovoril v času, ko ruski predsednik Vladimir Putin v Istanbulu razpravlja z voditelji Francije, Nemčije in Turčije o možnostih za končanje sedemletne državljanske vojne v Siriji. Rusija podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, Turčija pa upornike, ki želijo odstaviti režim.

Ameriški obrambni minister je na konferenci IISS Manama Dialogue dejal, da “oportunizem in pripravljenost spregledati Asadove kriminalne aktivnosti proti lastnemu ljudstvu” Moskve izkazujejo “odsotnost iskrene zavezanosti ključnim moralnim načelom”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Iranska podpora sirskemu režimu je skupaj z ruskim večkratnim zavračanjem resolucij Varnostnega sveta ZN po njegovem glavni razlog, zakaj je Asad še na oblasti.

Ob tem pa se je Mattis dotaknil tudi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija na konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu in menil, da bi to dejanje “moralo skrbeti vse nas”. ZDA ne bodo tolerirale tovrstnih neusmiljenih dejanj za utišanje Hašodžija, je zatrdil.

“Vsaka država, ki se ne drži mednarodnih norm in vladavine prava, spodkopava regionalno stabilnost v času, ko jo najbolj potrebujemo,” je menil Mattis.

Ameriški State Department je zaradi umora Hašodžija že odvzel vizume oziroma jih v prihodnje ne bodo izdali 21 državljanom Savdske Arabije. Mattis pa je napovedal nove ukrepe. “Spoštovali bomo našo dvojno obvezo, ki jo je izpostavil že državni sekretar (Mike) Pompeo, in sicer zaščititi Ameriko in zagotoviti, da bodo odgovorni za ta umor odgovarjali,” je povedal. “Naš državni sekretar je že preklical vizume in bo sprejel dodatne ukrepe.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine