23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Rusi besni na Slovake, ker so slednji dobavili vojaška letala Mig29 Ukrajincem

Piše: C. R., STA

Rusija je v petek obtožila Slovaško, da z dobavami bojnih letal MiG-29 Ukrajini krši določila dogovora iz leta 1997. V skladu s tem dogovorom, ki je objavljen na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva, naj bi Bratislava bila dolžna za prenos letal v drugo državo dobiti predhodno soglasje Moskve.

Ruska zvezna služba za vojaško sodelovanje je potezo Slovaške označila kot “sovražno dejanje”, katerega cilj je “uničenje bilateralnih odnosov”, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema slovaška tiskovna agencija Tasr.

Slovaško obrambno ministrstvo je v četrtek sporočilo, da je Ukrajini predalo prva štiri od 13 obljubljenih bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29. Preostalih devet naj bi Kijevu dobavili v prihodnjih tednih. Trije izmed teh lovcev bodo sicer uporabljeni zgolj za rezervne dele.

Večino teh letal je v 80. letih prejšnjega stoletja takratna Sovjetska zveza dobavila takratni Češkoslovaški. Ob razpadu slednje si je Bratislava s Prago razdelila letalsko floto, slovaške sile pa so dodatne lovce odkupile od Rusije v 90. letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slovaška se na opozorila iz Moskve še ni odzvala. Slovaška vojska se je že lani odločila, da ne bo več uporabljala svojih migov, saj je bila pri tem odvisna od ruskih tehnikov in podjetij. Od takrat slovaški zračni prostor varujeta Češka in Poljska.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine