17 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Romunija bo preselila svoje veleposlaništvo v Jeruzalem

Romunska vlada bo sledila zgledu ZDA in preselila svoje veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. “Odločitev je bila sprejeta, postopki so se začeli,” je v četrtek sporočil vodja vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea. Romunska vlada odločitve uradno še ni objavila.

Kot je za televizijo Antena 3 dejal Dragnea, je vlada premierke Viorice Dancila v sredo sprejela odločitev o začetku postopkov za selitev veleposlaništva v Jeruzalema.

Tiskovni predstavnik vlade teh navedb za francosko tiskovno agencijo AFP ni želel komentirati, se pa o načrtovani selitvi romunskega veleposlaništva iz Tel Aviva govori že od lanskega decembra.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa za selitev veleposlaništva v Jeruzalem je sprožila nasilne proteste, v Generalni skupščini ZN pa jo je obsodilo 128 držav. Na stran ZDA in Izraela se je postavilo le sedem manjših držav.

Trump je napovedal, da bodo ZDA veleposlaništvo v Jeruzalemu odprle maja. Romunija bo prva država članica Evropske unije, ki bo sledila zgledu ZDA.

Dragnea je dejal, da bo imela odločitev veliko simbolično vrednost, saj da ima Izrael močan mednaroden vpliv, veliko vrednost pa bo imela tudi za ameriško administracijo. “Menim, da bo imela Romunija od odločitve velike koristi,” je dodal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine