9.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Republikanska stranka v Mississippiju pričakovano premagala demokrate v tekmi za zvezni senat

Republikanska kandidatka v drugem krogu posebnih volitev v zvezni senat iz Mississippija Cindy Hyde Smith je v skladu z anketami in pričakovanji v torek premagala demokratskega kandidata Mika Espyja ter s tem zagotovila, da bodo imeli republikanci v senatu prihodnji dve leti 53 sedežev, demokrati pa 47.

 

Ameriški mediji so že pred 80 odstotki preštetih glasov republikanko razglasili za zmagovalko, saj je njena prednost znašala 55,3 odstotka proti 44,7 odstotka glasov.

Mississippi je imel posebne volitve zaradi republikanskega senatorja Thada Cochrana, ki je letos aprila predčasno odstopil s položaja zaradi zdravstvenih težav, na njegov sedež pa je bila začasno imenovana Cindy Hyde Smith.

Prvi krog posebnih volitev je potekal 6. novembra, na isti dan kot vmesne volitve po vseh ZDA, vendar noben od kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov.

Hyde Smith je dobila 41,5 odstotka glasov, nekdanji minister za kmetijstvo v administraciji Billa Clintona in pred tem zvezni kongresnik Espy 40,6 odstotka, še en republikanec Chris McDaniel pa 16,5 odstotka. Njegovi glasovi so se preselili k Hyde Smithovi.

Zadnja predvolilna anketa je Hyde Smithovi dajala 54 odstotkov podpore med volivci, Espyju pa 44 odstotkov. Najrevnejša zvezna država ZDA z dolgo rasistično preteklostjo Mississippi ni poslal demokrata v zvezni senat vse od časa, ko so bili demokrati tam zagovorniki rasne segregacije.

V 80. letih prejšnjega stoletja sta stranki zamenjali vloge in belci so se preselili k republikancem, temnopolti pa k demokratom. V Mississippiju je 64 odstotkov belih volivcev in 32 odstotkov temnopoltih volivcev. Med belimi je republikanka v zadnji anketi uživala 84-odstotno podporo, Espy pa 15-odstotno. Med temnopoltimi je Espy užival 98-odstotno podporo, kar pa ni bilo dovolj za zmago.

Donald Trump je leta 2016 v Mississippiju premagal demokratko Hillary Clinton z razliko 18 odstotkov, Hyde Smithova pa je najverjetneje nekaj glasov izgubila zaradi nerodnosti med kampanjo, ko se je fotografirala s pokrivalom vojske nekdanje separatistične konfederacije, ki se je v 19. stoletju med državljansko vojno v ZDA borila za ohranitev suženjstva.

Med kampanjo se je tudi navduševala nad linčanji temnopoltih, ki so bila v začetku 20. stoletja za belce na jugu ZDA, predvsem pa v Mississippiju, nekaj povsem običajnega.

Na predvečer drugega kroga posebnih volitev je policija sprožila preiskavo dveh zank za vislice in še nekaj rasističnih znamenj na ozemlju državnega kongresa v prestolnici Jackson, kar kaže, da je zgodovina v Mississippiju še vedno živa.

Trump je v ponedeljek nastopil na zborovanju b podporo Hyde Smithovi v Tupelu, kjer se je rodil slavni Elvis Presley, zvečer pa še na enem zborovanju v Biloxiju na jugu države.

Zadnje novice

Sorodne vsebine