12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Razvpiti kardinal Marx, ki je pred časom doniral denar za reševanje migrantov na morju, priznal uničenje cerkvenih dokumentov o spolnih zlorabah

Nemški kardinal, nadškof v Münchnu in predsednik nemške škofovske konference Reinhard Marx je danes na vrhu katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok priznal, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke, oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili. Pozval je k večji transparentnosti. Žrtve so danes ob robu konference pripravile protestni pohod.

 

“Dokumenti, ki bi dokumentirali ta grozljiva dejanja in imenovali odgovorne, so bili uničeni ali pa sploh niso bili pripravljeni,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v nagovoru udeležencem vrha povedal kardinal. “Namesto storilcev se je grajalo žrtve in se jih utišalo,” je poudaril.

“Vzpostavljenih postopkov za pregon zločinov se namerno ni upoštevalo, večinoma se jih je celo ignoriralo,” je dejal. “Pravice žrtev so bile poteptane in prepuščene muhavosti posameznikov,” je izpostavil. To pa je po njegovih besedah v nasprotju z vsem, kar bi morala predstavljati Cerkev.

Predsednik nemške škofovske konference se je zavzel za večjo transparentnost cerkvenih postopkov. Število primerov, ki jih preučujejo cerkvena sodišča, in podrobnosti o teh primerih bi morali kolikor se da predstaviti javnosti.

To razkritje je sprožilo oster odziv združenja Konec duhovniških zlorab, ki je takšno uničenje označilo za “nezakonito” in zahtevalo preiskavo. “Ni nam povedal, kdo je to storil, kje so to storili in kaj so uničili,” je poudaril predstavnik združenja Peter Isely.

Danes so se žrtve iz vsega sveta odpravile tudi na protestni pohod po Rimu do Vatikana. Na transparentih so papeža obtoževali, da je gluh za njihove krike. Pozvali so ga, da je treba iz Cerkve izključiti tiste ki so zlorabljali, in tiste, ki so jim to omogočili.

Frančišek je bil že ob začetku prvega cerkvenega vrha o spolnih zlorabah otrok deležen kritik, ker ni podprl ključnih zahtev žrtev zlorab, da bi se iz Cerkve izključilo vse napadalce, ki so skušali prikriti svoja dejanja.

Vrha, ki se je začel v četrtek, končal pa se bo v nedeljo, se udeležuje 190 škofov in drugih predstavnikov Cerkve. Papež Frančišek je ob začetku konference škofom predstavil predloge v 21 točkah, s katerimi bi zaščitili otroke.

Kardinal Marx sicer velja za dokaj liberalno usmerjenega in hkrati kontraverznega kardinala. Pred kratkim je prišlo v javnost, da je daroval 50 tisoč evrov lastnega denarja za reševanje migrantov na morju. Tudi sicer je eden največjih podpornikov papeža Frančiška in njegove migrantske agende.

Eden od Marxovih predhodnikov na škofovskem sedežu nadškofije München-Freising, ki je pomembno vplivala tudi na krščanstvo na Slovenskem, je bil tudi zaslužni papež Benedikt XVI., z rojstnim imenom Joseph Ratzinger, ki je nato postal prefekt kongregacije za nauk vere.

Zadnje novice

Sorodne vsebine