16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Razvpiti Julian Assange zaslišan na sodišču pred izročitvijo ZDA

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange bo danes prvič zaslišan glede ameriške zahteve po njegovi izročitvi, da bi mu sodili zaradi objave tajnih diplomatskih depeš. Assange se je zaradi te ameriške grožnje za sedem let zaprl na veleposlaništvo Ekvadorja v Londonu, a ga je ta aprila predal britanskim oblastem.

 

Assange se je leta 2012 s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo sprva izognil obravnavi zahteve za izročitev Švedski, kjer je bil obtožen posilstva. Ker je s tem kršil določila pogojnega izpusta, ga je sodišče v sredo obsodilo na skoraj leto dni oz. 50 tednov zapora.

Zdaj bo londonsko sodišče odločalo še o zahtevi ZDA za njegovo izročitev ameriškemu pravosodju. ZDA so to zahtevo podale praktično takoj po njegovi aretaciji 11. aprila.

Uradno so ga obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, da je potem lahko objavil tajne depeše in dokumente State Departmenta in Pentagona.

Za to mu grozi pet let zapora, vendar pa ni jasno, ali so to edine obtožbe, ali pa se kje skriva še kaka tajna obtožnica. Sprva se je govorilo celo, da bi bil zaradi veleizdaje lahko obsojen na dosmrtno ječo.

Danes se bo postopek obravnave Assangeove izročitve ZDA začel z njegovim zaslišanjem. Kakšne odločitve zaenkrat še ni pričakovati, bo pa Assange zelo verjetno v postopku izkoristil vse pravne možnosti, zaradi česar se bo vse skupaj verjetno precej zavleklo. Verjetno bo moral pred morebitno izročitvijo ZDA tudi najprej prestati še omenjenih 50 tednov zapora v Veliki Britaniji. Od prijetja 11. aprila je sicer že v priporu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine