8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Razvpita komisarka bo predstavila prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah EU – na tapeti Poljska in Madžarska, bo problematizirala tudi Slovenijo?

Evropska komisija bo danes predstavila prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah EU, ki je odziv na zastoj v procesu soočanja z očitanimi kršitvami na tem področju na Madžarskem in Poljskem. Prihaja v senci pozivov madžarskega premierja Viktorja Orbana k odstopu ene od ključnih oseb pri pripravi poročila, podpredsednice komisije Vere Jourove.

 

Komisija naj bi predstavitev poročila preložila na oktober, vendar je v torek nepričakovano sporočila, da ga bo predstavila že danes. To sporočilo je sledilo Orbanovemu pismu predsednici Ursuli von der Leyen s pozivom k odstopu Jourove zaradi njenih izjav o “bolni demokraciji” na Madžarskem.

V komisiji so zatrdili, da uživa Jourova “popolno zaupanje” predsednice, ki je nedavno v govoru o stanju v uniji izpostavila, da bo to poročilo preventivno orodje za zgodnje prepoznavanje izzivov in iskanje rešitev.

Poročilo je odziv komisije na zastoj v procesu po 7. členu pogodbe EU, ki ga je unija sprožila zaradi očitanih kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem ter v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Članice bodo poročilo obravnavale v okviru zasedanj ministrov EU za evropske zadeve. Nemško predsedstvo načrtuje najprej oktobra splošno razpravo, nato pa podrobnejšo razpravo o prvih petih članicah po protokolarnem vrstnem redu.

Poročilo je sicer že med samo pripravo dvignilo veliko prahu tudi v Sloveniji.

Slovenija je aktivno sodelovala pri pripravi poglavja v poročilu, ki se nanaša nanjo, pojasnjujejo slovenski viri. Dodajajo, da je za Slovenijo bistveno zagotoviti enako obravnavo vseh ter ustrezno upoštevati konkretne razmere v vsaki državi in instituciji EU, ki za dosego enakih ciljev krepitve vladavine prava lahko terjajo povsem drugačne ukrepe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine