16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Razvpita Greta je še vedno “in”: srečala se bo z Merklovo, mediji ji jedo iz roke, The Guardian objavil njen članek

Podnebna aktivistka Greta Thunberg je bila v prispevku za britanski Guardian kritična do “neodločnosti” evropskih politikov. Poudarila je, da so politiki polni velikih besed, vendar “podnebne in ekološke krize niso niti enkrat obravnavali kot krize”. V četrtek naj bi se sicer Thunbergova v Berlinu srečala z nemško kanclerko Angelo Merkel.

 

 

Ta četrtek bo minilo točno dve leti od prve šolske stavke za podnebje. A “prepad med tem, kaj moramo storiti in kaj dejansko počnemo, se širi vsako minuto”, besede mlade aktivistke in njenih somišljenikov povzema francoska tiskovna agencija AFP. “Zaradi politične neodločnosti smo dejansko izgubili še dve ključni leti.”

Skupina mladih namerava v četrtek Merklovi sporočiti, da se mora soočiti s podnebno krizo, zlasti v času, ko Nemčija predseduje Svetu EU. “Evropa ima odgovornost ukrepati,” so zapisali in spomnili, da so države EU in Velika Britanija skupno odgovorne za okoli 22 odstotkov zgodovinskih globalnih izpustov toplogrednih plinov.

“Nemoralno je, da države, ki so prispevale najmanj k nastanku problema, trpijo prve in najbolj,” poudarjajo aktivisti.

Merklovi bodo predali odprto pismo, ki ga je podpisalo 125.000 ljudi. V njem zahtevajo, da se evropski voditelji “nehajo pretvarjati, da lahko rešimo podnebno in ekološko krizo, ne da jo obravnavamo kot krizo”. Pismo poziva vlade, naj nehajo podpirati vlaganje v fosilna goriva, prekinejo subvencije in takoj izstopijo iz lastnih fosilnih projektov.

Nemška kanclerka je medtem sporočila, da bo mladim aktivistom predstavila napredek EU pri okoljskih vprašanjih. Spomnila je, da je Nemčija, tudi zaradi zaprtij, povezanih s covidom-19, bližje dosegi svojih podnebnih ciljev. “Vidimo, da je mogoče doseči cilje,” je dejala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine