11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Razmere v ZDA se zaostrujejo, kongresni demokrati pa zavrnili povabilo na kosilo s Trumpom

Kongresni demokrati so v torek gladko zavrnili povabilo na kosilo s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki jih je nameraval prepričati, naj izdajo predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi in skupaj z republikanci potrdijo 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko.

 

To je bil poskus končanja delne prekinitve financiranja vladnih agencij, ki traja od 22. decembra, ker Trump noče plačevati lastnih vladnih delavcev, dokler mu demokrati v kongresu ne dajo denarja za zid.

Trump kot kaže ni dobro premislil, preden je zaprl vlado, saj nihče ne vidi izhoda iz krize, poskus pritegnitve demokratov mimo Pelosijeve pa deluje kot poteza iz obupa in si je prislužila šale ameriških komikov tako kot Trumpova večerja s športniki v ponedeljek, ko je sam plačal za hamburgerje.

Bela hiša je zaradi zaprtja vlade podobna hiši duhov in Trump je sporočil, da so imeli športniki na izbiro solato prve dame ali pa njegove hamburgerje in je vedel, da jih solata ne zanima. Komiki seveda opozarjajo, da s tem govori predvsem o sebi.

V torek je bila objavljena še ena anketa, ki kaže, da večina Američanov odgovornost za to, da 800.000 ljudi v petek ni dobilo plače, pripisuje Trumpu. Anketa agencije Reuters ugotavlja, da tako meni 51 odstotkov Američanov, 34 odstotkov jih krivi demokrate, šest odstotkov pa kongresne republikance. Ta anketa je še najbolj usmiljena do Trumpa.

V torek je bila vlada zaprta že 25. dan zapored in rekord narašča iz dneva v dan skupaj z jezo javnih uslužbencev, od katerih jih mora polovica delati brez plače, druga polovica od 800.000 pa je na prisilnem dopustu, prav tako brez plače.

Trumpova vlada kliče nazaj na neplačana delovna mesta 46.000 uslužbencev zvezne davkarije, da začnejo obdelovati davčne napovedi in vračati denar davkoplačevalcem za preveč plačane davke v lanskem letu.

V ZDA približno tri četrtine davkoplačevalcev dobi vsako leto nekaj denarja za nazaj. Demokrati pravijo, da Trump s tem krši pravila, saj ne gre za delavce, ki so nujno potrebni in imajo pravno podlago v mnenju zveznega sodnika, ki je v torek zavrnil tožbo sindikata delavcev ministrstva za finance, ki so zahtevali plačo. Sodnik je tožbo zavrnil z utemeljitvijo, da morajo za vse veljati enaka pravila, torej plače bodo, ko bodo za vse.

Javni uslužbenci skušajo preživeti z dodatnimi zaposlitvami ali razbijanjem hranilnikov, agenti tajne službe, ki so prav tako kot agenti FBI in drugi brez plače, pa so se lahko v ponedeljek vsaj najedli hamburgerjev v Beli hiši.

Zadnje novice

Sorodne vsebine