11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Razmere na Nizozemskem ušle izpod nadzora: Za umorom odvetnika na Nizozemskem stoji maroška mafija?!?

Derka Wiersuma, 44-letnega očeta dveh otrok, odvetnika pomembne državne priče, so kmalu po tem, ko je zapustil hišo v Amsterdamu, ustrelili na ulici. Policija lovi napadalca s kapuco, ki je pobegnil. Sumijo maroško mafijo, ki že kako leto deluje v nizozemskem podzemlju.

 

Umor odvetnika ključne priče v večjem nizozemskem sojenju organiziranemu kriminalu je sprožil ogorčenje in pozive k strožjemu zatiranju nasilnih tolp iz podzemlja. Derk Wiersum je bil odvetnik priče z imenom Nabil B. v zadevi zoper dva moška, rojena v Maroku, ki so ju na Nizozemskem poimenovali kot najbolj iskana kriminalca.

“To je zelo skrb vzbujajoča novica. Policija in državni tožilec vse skupaj preiskujejo,” je nizozemski premier Rutte dejal novinarjem. Pet umorov v Utrechtu in Amsterdamu je dobilo ime “vojna Mocro Maffia”, ki je navdihnilo izmišljeno nizozemsko TV-kriminalno serijo, v katero so bili vpleteni gangsterji maroškega porekla. Glavna osumljenca umora sta nizozemska moška maroškega porekla: Ridouan Taghi in Said Razzouki.

Policijska agencija EU Europol ju uvršča med “najbolj iskane begunce v Evropi”. Odvetnikov umor se je zgodil leto dni po tem, ko je bil lastni brat Nabila B. ustreljen, kar je sprožilo številna vprašanja, zakaj Wiersumu ni bila zagotovljena boljša varnost.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Razmere na Nizozemskem ušle izpod nadzora

Pravosodni in policijski minister Ferd Grapperhaus je dejal, da je ustanovil posebno skupino policije in tožilcev, ki jo bo vodil državni protiteroristični koordinator, da bi okrepili varnost ljudi, ki delajo v pravnem sistemu. “To je napad na našo ustavno državo,” je Grapperhaus povedal novinarjem v Haagu in dodal: “Organizirani kriminal je prestopil črto.”

Eden od dveh otrok Wiersuma je bil v času dogodka doma, poroča časnik De Telegraaf. Policija je njegovo telo pokrila z belo rjuho, medtem ko so forenzične ekipe preiskovale kraj dogodka. Amsterdam je že dolgo znan po strpnem odnosu do marihuane, toda poročilo, ki ga je mestni svet naročil v začetku tega meseca, pravi, da ima zdaj velik problem z drogami.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine