22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Raziskava pokazala, da se zaradi množičnih migracij Nemci v lastni domovini vse bolj počutijo kot tujci

Raziskava Univerze v Leipzigu je pokazala, da ima zaradi množičnih migracij večina Nemcev v lastni domovini občutek, da so tujci. Alarmantno je, da je med Nemci zaradi migrantskega kriminala poraslo negativno mnenje tudi o tistih manjšinah, ki so v državi prisotne že dlje časa.

 

Študija na 328 straneh, ki jo je z namenom proučevanja avtoritarizma izvedla Univerza v Leipzigu, razkriva, da se 56 odstotkov Nemcev počuti tujce v lastni domovini, delež pa je glede na enako raziskavo iz leta 2014 narasel za 12 odstotkov, poroča Breitbart. Izmed 2416 vprašanih med majem in julijem letos bi jih kar 44 odstotkov prepovedalo muslimanske imigracije – tudi ta delež je glede na prejšnjo raziskavo narasel, povečal se je namreč za 7,5 odstotka. 47 odstotkov jih ne podpira načel “odprte družbe”, kakršno jim vsiljujejo politične elite in posamezne nevladne organizacije, prav zaradi tega pa so nekateri mediji po poročanju Breitbarta že izpostavili možnost, da prav demokratično izvoljeni politiki vse bolj ogrožajo demokracijo.

Narašča tudi odklonilen odnos Nemcev do manjšin, ki so že dlje časa prisotne v državi

Kar je pri raziskavi najbolj zaskrbljujoče, je porast odklonilnega odnosa do manjšin, ki so v Nemčiji prisotne že dlje časa. Kar 60 odstotkov vprašanih se je tako strinjalo, da so Romi bolj nagnjeni k povzročanju kriminalnih dejanj – ta delež je glede na prejšnjo raziskavo zrasel za 5 odstotkov. Čeprav so v okviru raziskave zaznali 90-odstotno naklonjenost demokraciji kot političnemu sistemu, pa avtor študije Oliver Decker poudarja, da so “ksenofobna” nagnjenja Nemcev lahko grožnja demokraciji. Raziskava Bertelsmann Foundation, ki je bila objavljena prejšnji mesec, po drugi strani ugotavlja, da se vse manj ljudi identificira za centriste, tako na levi kot na desni strani pa so vprašani izrazili naklonjenost do višje stopnje suverenosti države.

J. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine