11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Razdeljena britanska vlada začela razpravo o odnosih z EU po brexitu

Razdeljena britanska vlada je danes začela razpravo o odnosih z EU po brexitu. Premierka Theresa May je dejala, da je njihova dolžnost, da danes oblikujejo dogovor o prihodnjem odnosu države z Evropsko unijo, poroča britanski BBC.

Svojim ministrom bo Mayeva danes predstavila načrt za trgovanje med Veliko Britanijo in Evropsko unijo po brexitu, a bo težko uskladiti celotno vlado, saj med ministri vladajo različna stališča. Če bo vlada danes oblikovala skupni dogovor, lahko potem EU le tega sprejme ali zavrne. Premierka naj bi si še naprej želela prost pretok dobrin, ne pa tudi storitev. Minister za brexit David Davis je že posvaril, da je predlog premierke neizvedljiv in da ga bo Bruselj zavrnil.

Ob prihodu članov vlade v podeželsko rezidenco premierke Chequers so morali vsi oddati svoje telefone in pametne ure, da ne bi ven pricurljale kakšne informacije. Mediji pričakujejo, da bo zasedanje trajalo okoli 12 ur.

Kot so povedali viri v vladi, predlog premierke sicer vsebuje elemente dveh preteklih načrtov o carinah po britanskem izstopu iz unije, ki ju je Bruselj zavrnil. “Vsebuje najboljše iz obeh – omogoča trgovanje z EU brez ovir in obenem prosto določanje naših carin,” so povedali po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Načrti med drugim predvidevajo, da bodo s posebno tehnologijo ugotavljali, kam je določeno blago namenjeno, in tako določili, ali je treba zaračunati evropsko ali britansko carino. Otok bo v dogovoru z Brusljem pobiral tudi evropske carine, kar pomeni, da bo lahko britansko blago prosto potovalo v EU.

Na Downing Streetu verjamejo, da bodo ta pravila vsaj deloma začela veljati pred koncem prehodnega obdobja, ki bo sledilo izstopu. Otok bo unijo zapustil 29. marca 2019, prehodno obdobje pa naj bi se končalo konec leta 2020. Pravila bodo verjetno podobna tistim v EU, pri čemer bo imel besedo britanski parlament.

Zadnje novice

Sorodne vsebine