24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Raketni napadi na vojaške baze v Siriji

Vojaške baze v sirskih provincah Hama in Alep so bile v nedeljo zvečer tarče raketnih napadov. Rakete naj bi zadele več oporišč sirske vojske in iraške milice, med drugim tudi generalštab 47. brigade zahodno od mesta Alep ter tamkajšnje letališče. Kdo je izstrelil rakete, še ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirski mediji sicer poročajo, da bi lahko za napadom stal Izrael. Izraelska vojska se na to še ni odzvala. Je pa le nekaj ur pred tem izraelski obrambni minister Avidor Lieberman dejal, da si izraelska vojska pridržuje pravico do posredovanja v Siriji, čeprav Izrael nima namena, da bi napadel Rusijo ali se vmešaval v sirske notranje zadeve. Ni pa izključil možnosti napada na iranske milice.

“Če kdo misli, da je mogoče izstreliti rakete, napasti Izrael ali celo naša letala, potem bomo nedvomno odgovorili, in naš odgovor bo zelo silovit,” je dejal Lieberman in dodal, da ima Izrael natančno tri težave: “Iran, Iran in Iran”.

Šiitski Iran velja za podpornika sirskega režima Bašarja al Asada v sirski državljanski vojni.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, naj bi bilo v napadu na vojaško oporišče v bližini mesta Hama ubitih najmanj 26 prorežimskih borcev, večinoma Irancev. Med smrtnimi žrtvami naj bi bili tudi sirski vojaki. Ranjenih naj bi bilo najmanj 60 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine