14.9 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Raketni napad na sirsko vojaško letališče

Sirsko vojaško letališče v pokrajini Homs je bilo davi tarča raketnega napada, so poročali sirski državni mediji, ki so za obstreljevanje obtožili Izrael. Napad je terjal najmanj 14 smrtnih žrtev. Izrael se na obtožbe še ni odzval, so pa vpletenost zanikale ZDA.

Kot je poročala sirska tiskovna agencija Sana, ki se sklicuje na vojaške vire, je bilo v napadu ubitih in ranjenih več ljudi. Po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo smrtnih žrtev 14, med njimi pa naj bi bili tudi pripadniki iranskih sil, ki pomagajo sirskemu režimu.

Tarča napada je bilo vojaško letališče Tijas, znano tudi kot T-4, ki leži blizu Homsa.

Do raketnega napada je prišlo dan po domnevnem napadu s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v Vzhodni Guti pri Damasku, v katerem je bilo po navedbah humanitarnih organizacij ubitih več deset ljudi.

Sprva je sicer Sana poročala, da gre za “domnevni napad ZDA”, a je kasneje odgovornost pripisala Izraelu. Pri obtožbah se ji je pridružila tudi zaveznica sirskega režima Rusija.

Napad naj bi izraelska letala tipa F-15 izvedla iznad libanonskega ozemlja. Sirska protiletalska obramba je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sestrelila pet raket, medtem ko so tri zadele zahodni del letališča.

Izrael, ki je v zadnjih letih večkrat obstreljeval položaje sirske vojske, napada zaenkrat ni želel komentirati.

Pentagon je že pred tem zanikal, da bi bile za raketni napad odgovorne ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer nekaj ur pred tem opozoril, da bodo odgovorni “plačali visoko ceno” za napad.

“V tem trenutku obrambno ministrstvo ne izvaja zračnih napadov v Siriji,” so sporočili iz Pentagona in dodali, da še naprej pozorno spremljajo razmere in podpirajo diplomatska prizadevanja, da bi tisti, ki so odgovorni za uporabo kemičnega orožja v Siriji in drugod, odgovarjali za svoja dejanja.

Izvedbo napada so za francosko tiskovno agencijo AFP zanikale tudi francoske oborožene sile.

Režim v Damasku je zanikal, da bi izvedel domnevni napad s kemičnim orožjem.

Trump je obsodil napad in s prstom pokazal na Rusijo in Iran, ki podpirata sirskega predsednika Bašarja al Asada.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine