29.2 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Putinove paravojaške operacije na tujem financira zloglasni oligarh Prigožin

Znano je rusko delovaje v Ukrajini, kjer se Putinovi plačanci borijo na strani separatistov, in tudi v Siriji, kjer pomagajo ohranjati Asadov režim, prioriteta pa je zavarovanje naftnih polj. A Putinove ambicije segajo širše, Rusija ima namreč kar 20 pogodb o vojaškem sodelovanju z afriškimi državami, kjer je možno, pa plačance in financiranje priskrbi zloglasni oligarh Prigožin. Ta nato poskrbi za zasebne koristi režima z izkoriščanjem naravnih virov afriških držav. Takšen je tudi primer Srednjeafriške republike, kjer ruske prisotnosti sploh ne skrivajo. Nasprotno, država je preplavljena s Putinovo propagando!

 

Znano je, da se zasebne vojske ruskega predsednika Vladimirja Putina borijo na vzhodu Ukrajine, kjer pomagajo tamkajšnjim proruskim separatistom, in v Siriji, kjer se borijo na strani režima Bašarja Al Asada. A interesi Putinovega režima segajo tudi širše, zaskrbljujoča je namreč prisotnost njegovih plačancev v nekaterih z naravnimi viri bogatih afriških državah. Takšen primer je Srednjeafriška republika, kjer ne le, da prisotnost Rusije ni več nobena skrivnost, pač pa se celo na veliko oglašuje. Ulice so polne plakatov z rusko propagando oziroma sporočili, kot je: “Rusija: z roko v roki z vašo vojsko!”

Srednjeafriška republika (Foto: Twitter)

V Srednjeafriški republiki lani ubiti trije ruski novinarji, ki so preiskovali delovanje paravojaške skupine Wagner v državi

Lokalne radijske postaje predvajajo rusko glasbo, vojska pa je trenirana v ruščini in uporablja rusko orožje. Gre za izvajanje premišljenega načrta, ki vključuje plačance in piar, s katerim Rusija želi povečati svoj vpliv in se ponovno postaviti v vlogo pomembnega igralca v regiji. Raziskovanje tega utegne biti zelo nevarno, lansko leto so bili v tej državi ubiti trije ruski novinarji.

Three Russian journalists murdered last year in the Central African Republic “were investigating the activities of the Wagner Group, a private military force founded by a former Russian intelligence officer and linked to an associate of” Russia Pres Putin. https://t.co/ONrtkeAcBK pic.twitter.com/5Jh4swS3vp

— Kenneth Roth (@KenRoth) April 1, 2019

Putinove paravojaške operacije na tujem financira zloglasni oligarh Prigožin

V večmesečni raziskavi CNN je bilo odkrito, da so ruske ekspedicije v Afriki v veliki meri financirane s strani zloglasnega oligarha Evgenija Prigožina, dobrega Putinovega prijatelja. Ta je v poslu s plačanci oziroma “zasebnimi vojaškimi pogodbeniki”, kot so znani v Rusiji že dolgo, prav tako pa naj bi bil vodilni v skupini Wagner, katere plačanci delujejo v Ukrajini in v Siriji. Združene države Amerike so proti Prigožinu že uvedle sankcije, saj je financiral Internet Research Agency, ki jo krivijo za vmešavanje v predsedniške volitve leta 2016. Njegov konglomerat vključuje družbo Lobaje Invest, ki v Srednjeafriški republiki financira radijsko postajo ter treninge vojaških rekrutov. Treninge izvaja 250 ruskih plačancev, še več pa naj bi jih v to državo pripotovalo v prihodnosti, Prigožin pa si od svojega delovanja obeta koncesije za poslovanje z diamanti v tej državi.

Evgenij Prigožin (Foto: Facebook)

Paravojaška skupina Wagner in Putinov režim sta tesno povezana

V okviru raziskovanja se je ekipa CNN sestala z enim izmed plačancev, ki pa ni bil pripravljen izpostaviti svoje identitete. Proti separatistom se je najprej boril v Čečeniji, nato pa je pomagal Asadovemu režimu v Siriji, po svojih besedah pa ga plačuje skupina Wagner: “Gre za bojno enoto, ki je pripravljena narediti karkoli Putin ukaže.” A ruska država je doslej zanikala, da bi stala za tovrstnimi operacijami. Prisotnost plačancev v Siriji je Putin junija komentiral takole: “Ti ljudje tvegajo svoja življenja in s tem pomagajo v boju proti terorizmu. A to ni ruska država, to ni ruska vojska.” Tudi Prigožin je v preteklosti zanikal povezave z Wagnerjem, a analitiki menijo, da ta paravojska ne bi obstajala in delovala brez Putinove odobritve. Dober primer je vadbeni kamp specialnih enot ruske vojske v Molkinu na jugu Rusije, kjer trenirajo tudi plačanci skupine Wagner, celoten kompleks pa varuje redna ruska vojska.

Srednjeafriška republika (Foto: posnetek zaslona)

Nekdanji obveščevalec Zaharov, ki se je boril v Čečeniji, je jasen: “Rusija se vrača v Afriko!”

Novinarji CNN so se pogovarjali tudi z Valerijem Zaharovom, nekdanjim vojaškim obveščevalcem, ki je prav tako deloval v Čečeniji, zdaj pa nadzoruje treniranje. Brez zadržka je povedal: “Rusija se vrača v Afriko!” V nadaljevanju je pojasnil, da je bila Sovjetska zveza prisotna v številnih državah in da se Rusija vrača na enak položaj: “Še vedno imamo povezave, ki jih želimo ponovno vzpostaviti.” Inštruktorje je opisal kot rezerviste, a niti on ni želel pojasniti, kdo jih plačuje in kdo jih pošilja v Srednjeafriško republiko. Sam je po svojih besedah plačan s strani srednjeafriškega predsednika Faustina Archangeja Touadéra, za katerega naj bi delal kot svetovalec za varnost: “On mi plačuje plačo, torej delam zanj.” Zanikal je kakršnekoli povezave s Prigožinom, glede Wagnerja pa se je pošalil, ali novinarji mislijo na skladatelja. Kljub temu je CNN pridobil dokumente, ki dokazujejo nasprotno. Zaharov je bil vsaj enkrat plačan s strani Prigožinove družbe M-Finans, in sicer julija 2018.

Faustin-Archange Touadéra in Vladimir Putin (Foto: Twitter)

Rusija ima vsaj 20 dogovorov o sodelovanju z afriškimi državami

Novinarji so se pogovarjali tudi s predsednikom Touadérajem, ki je zanikal povezave med rusko pomočjo na vojaškem področju in sodelovanjem na drugih področjih. A CNN je pridobil dokumente, ki jasno dokazujejo, da je že omenjena družba Lobaje Invest pridobila pravice za odkrivanje diamantov in zlata na sedmih lokacijah. Na eni izmed lokacij blizu Yawe je najstnik povedal, da so Rusi pričeli prihajati že pred 18 meseci, istočasno, kot so pričeli prihajati plačanci. Lokalni prebivalci morajo vse minerale in plemenite kovine, ki jih najdejo, izročati Rusom. Srednjeafriška republika še zdaleč ni edini takšen primer v Afriki, Rusija ima namreč vsaj 20 dogovorov o vojaškem sodelovanju z afriškimi državami in kjer je možno, plačance in njihovo financiranje priskrbi Prigožin, ki nato poskrbi za zasebne koristi na račun naravnih bogastev afriških držav. Paravojaška skupina Wagner naj bi bila poleg že omenjenih držav najaktivnejša še v Libiji in v Sudanu, poročalo pa se je že tudi o ruskih paravojaških aktivnostih v Venezueli.

Rok Krajnc

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine