21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Putin pripravljen iti v ZDA, Trumpa povabil v Moskvo

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da je ameriškega predsednika Donalda Trumpa povabil na obisk v Moskvo in da se je sam pripravljen z njim srečati v Washingtonu na novem vrhu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pripravljen sem iti v Washington,” je dejal Putin novinarjem po vrhu voditeljev Bricsa v Johannesburgu ter dodal, da je Trumpa povabil na obisk v Moskvo.

Putin je to dejal po njunem prvem nedavnem vrhu v Helsinkih, ki je zaradi Trumpovih izjav sprožil politično krizo v ZDA, kjer so ga nekateri obtožili izdaje ameriških interesov.

“Želi se srečati in jaz sem pripravljen,” je dejal Putin glede Trumpa, a poudaril, da bodo pred tem morali biti izpolnjeni določeni pogoji.

Dejal je tudi, da se z ameriškim kolegom nameravata srečati tudi ob robu večstranskih srečanj, med drugim ob robu vrha skupine G-20 novembra v Argentini.

“Življenje gre naprej in najini stiki se nadaljujejo kljub vsem težavam – težavam v ameriški notranji politiki,” je dodal.

Poudaril je še, da se morata s Trumpom osebno sestajati na pogovorih o mednarodnih in dvostranskih vprašanjih, saj se “preko telefona ni mogoče pogovoriti o vsem”.

Iz Bele hiše so v sredo sporočili, da se bosta Putin in Trump na drugem vrhu, ki naj bi bil v Washingtonu, sestala prihodnje leto in ne letos, kot so sprva napovedali. Pojasnili so, da vrha ne bo, dokler ne bo končan “lov na čarovnice” okoli Rusije, s čimer so verjetno mislili na preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 v korist Trumpu.

Preiskava nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja o ruskem vpletanju se medtem nadaljuje. Mueller je na položaju posebnega tožilca doslej vložil več kot 20 obtožnic proti Rusom, ki so vodili medijsko kampanjo v korist Trumpa in vdirali v računalnike demokratske stranke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine