10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Putin ob začetku vrha G20 obsodil sankcije in protekcionizem

V argentinskem Buenos Airesu se je danes ob poostrenih varnostih ukrepih začel vrh skupine G20. Ruski predsednik Vladimir Putin je ob začetku obsodil “zlobno” uporabo sankcij in trgovinskega protekcionizma, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ne moreš, da ne bi videl, kako nelojalna konkurenca vse bolj prevzema mesto iskrenega dialoga, temelječega na enakosti med državami,” je voditeljem držav članic skupine povedal ruski predsednik. “Zlobna praksa vračanja k nezakonitim in enostranskim sankcijam ter protekcionističnim ukrepom se širi,” je poudaril. Dodal je, da to ni v skladu z ustanovno listino Združenih narodov, pravili Svetovne trgovinske organizacije in mednarodno priznanimi pravnimi normami.

Rezultat tega je “izjemno negativen učinek na duh mednarodnega sodelovanja”, kar pa ni spodbudno za poslovanje, je še poudaril predsednik države, ki je zaradi vloge v ukrajinskem konfliktu tarča vrste sankcij Evropske unije in ZDA.

Napetosti med Kijevom in Moskvo so se še dodatno zaostrile, potem ko je Rusija v nedeljo pred Krimskim polotokom zasegla tri ukrajinske vojaške ladje in 24 ukrajinskih mornarjev. Zaradi tega incidenta je ameriški predsednik Donald Trump tudi odpovedal načrtovano srečanje s Putinom. Moskva meni, da je odpoved posledica notranje politike ZDA.

Ruski predsednik se je ob robu vrha sestal tudi z voditelji držav skupine hitro rastočih gospodarstev Brics, v kateri so poleg Rusije še Brazilija, Indija, Kitajska in Južna Afrika. Pozval jih je, naj se pridružijo programu pomoči za obnovo od vojne razdejane Sirije.

Ob začetku vrha skupine 20 gospodarsko najpomembnejših držav na svetu so potekala še številna druga srečanja voditeljev vlad in držav.

Za varnost v argentinski prestolnici skrbi okoli 22.000 policistov in 3000 vojakov. Številni deli središča mesta pa so zaprti. Napovedani so namreč množični protesti, na katerih oblasti pričakujejo več deset tisoč ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine