19.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Putin in Guterres skupaj pozivata Izrael in Palestince k ustavitvi spopadov

Piše: C. R.

Ruski predsednik Vladimir Putin in generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres sta danes skupaj pozvala h končanju spopadov med Izraelom in Palestinci. Med prednostnimi nalogi je tudi zagotovitev varnosti civilnega prebivalstva, sta dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

“V luči zaostritve palestinsko-izraelskega konflikta je bilo izpostavljeno, da je prva naloga zaustavitev nasilnih dejanj na obeh straneh in zagotovitev varnostni civilnega prebivalstva,” so sporočili iz Kremlja.

Putin in Guterres sta med videokonferenco izrazila tudi podporo rešitvi dveh držav, ki bi zagotavljala mir, so še sporočili iz Kremlja.

Guterres se je v sredo pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim sta pozvala k nujnemu srečanju bližnjevzhodne četverice, v kateri sta poleg Rusije in ZN še ZDA in Evropska unija. Generalni sekretar ZN je zagotovil, da so pri ZN pripravljeni obnoviti delo četverice in tako omogočiti pogovore med sprtima stranema.

Iz Kremlja so medtem danes sporočili, da Rusija skuša posredovati v konfliktu. “Več držav se trudi in skuša preko svojih kontaktov spodbuditi strani, naj se zadržita, med njimi Rusija,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča STA.

Izraelci in Palestinci se morajo zavedati, da ni druge alternative kot diplomatska rešitev, je poudaril Peskov.

V Izraelu od začetka tedna poteka obstreljevanje med izraelsko vojsko in palestinskimi gibanji z območja Gaze. Palestinska gibanja so izstrelila več kot 1600 raket, Izrael je odgovoril s silovitimi letalskimi napadi. V najhujšem obstreljevanju med stranema v več letih je bilo na območju Gaze doslej ubitih nekaj več kot 80 ljudi, v Izraelu pa sedem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine

1 KOMENTAR