19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Prozorno in predvidljivo: venezuelski samodržec Maduro za poskus atentata obtožil opozicijska poslanca

Venezuelski samodržec Nicolas Maduro je v torek za sobotni poskus atentata nanj obtožil opozicijska politika Julia Borgesa in Juana Requesensa. Predsednik narodne skupščine pa je že sklical sejo, na kateri bodo razpravljali o odvzemu imunitete poslancema. Borges, ki živi v Kolumbiji, je atentat označil za nameščeno farso.

 

Dokazi, pridobljeni v zaslišanjih šestih ljudi, ki so bili priprti po napadu, nakazujejo na vpletenost poslanca Borgesa, je v torkovem televizijskem nagovoru povedal Maduro. “Izjave kažejo na Julia Borgesa, ki živi v graščini v Bogoti,” je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

“Vemo, da je dovolj strahopeten za sodelovanje v takšni stvari,” je dejal in dodal, da bo venezuelsko ministrstvo zahtevalo izročitev načrtovalcev atentata iz ZDA in Kolumbije. Requesensa je ob tem označil za svojega “najbolj norega in psihopatskega” nasprotnika.

Iz opozicijske stranke Primero Justicia, iz katere prihajata oba poslanca, so sporočili, da je Requesensa in njegovo sestro v torek aretirala venezuelska obveščevalna služba. Sestro so pozneje izpustili. Requesens je v govoru pred tem obljubil, da si bo še naprej prizadeval za odstranitev Madura z oblasti.

Borges je obsodil aretacijo svojega poslanskega kolega in pozval k njegovi izpustitvi. Ocenil je, da je bil poskus napada na predsednika “farsa, ki ji nihče ne verjame”. “Vsi vemo, da je bil nameščen, da bi lahko preganjali tiste, ki nasprotujejo tvoji diktaturi,” je dejal Maduru.

Predsednik skupščine Diosdado Cabello pa je za danes že sklical sejo, da bi poslancema odvzeli poslansko imuniteto, da bi jima lahko sodili zaradi poskusa atentata.

Venezuelski predsednik je bil v soboto med govorom med vojaško parado v Caracasu tarča poskusa atentata z letalniki, ki so nosili eksploziv. Maduro v napadu ni bil poškodovan, je pa bilo ranjenih sedem vojakov. Maduro je za napad obtožil venezuelsko “skrajno desnico” in nekdanjega kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa. Imen Venezuelcev doslej ni omenjal.

Odgovornost za napad je sicer prek Twitterja prevzela malo znana organizacija “Vojaki v srajcah”, ki je sporočila, da ta poskus pač ni uspel, vendar je le vprašanje časa, kdaj jim bo uspelo. Po drugi strani pa se krepijo tudi ugibanja, da je bil napad nameščen za legitimizacijo obračuna z opozicijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine