12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Primer dobre prakse za slovensko pravosodje: Nestrpnežu, ki je avstrijskemu kanclerju Kurzu grozil s smrtjo, grozi do dve leti zapora!

45-letnik, ki naj bi na svoji Facebook strani pozival k umoru zveznega kanclerja Sebastiana Kurza (ÖVP), se bo moral 11. januarja v Linzu zagovarjati na sodišču. Komentiral naj bi tudi podobno objavo drugega uporabnika Facebooka, z osmimi noži oziroma simboli meča. Državno tožilstvo v Linzu človeka moškemu očita, da je kršil prepoved zahteve za izvajanje kaznivih dejanj in odobravanje kaznivih dejanj ter kršitev zakona o medijih. Grozi mu kazen do dveh let zapora.

 

45 letnemu avstrijskemu državljanu, ki naj bi na Facebooku pozival k umoru kanclerja Sebastiana Kurza in komentiral podobne vsebine drugih uporabnikov, grozita do dve leti zapora. Če to primerjamo s Slovenijo, kjer na različnih portalih že leta grozijo Janezu Janši z zakolom, tožilstvo pa tega ne preganja, dobimo občutek za razliko med obema pravosodnima sistemoma.

Spomnimo, pred časom so v Sloveniji groženj bili deležni poslanci DZ, predvsem iz strank SMC in DeSUS, predsednik vlade Janez Janša in člani njegove stranke SDS pa so tarča raznolikih in raznoliko težkih groženj že leta, od inavguracije sedanje vlade se zadeve le še stopnjuje. Občutek nekaznovanosti da mnogim zaleta, da z grožnjami nadaljujejo.

Sovražni napisi do Janeza Janše in SDS (Foto: Arhiv Nova24 TV)

Aleš Ernecl

Zadnje novice

Sorodne vsebine