8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Prihodnji komisar za varnost in zunanje zadeve: Evropska unija potrebuje vojsko, vsaj 60 tisoč vojakov!

Bodoči evropski komisar za zunanje zadeve in varnost ocenjuje, da EU potrebuje 60 tisoč glavo vojaško silo, ki bi jo po potrebi lahko razporedili po vsem svetu.

 

72-letni španski socialist Josep Borrell, ki naj bi prihodnji mesec postal šef EU za zunanje zadeve, je dejal, da bi morala zveza preseči sedanjih 35 tisoč moških in žensk, ki so na voljo za razporeditev po vsem svetu.

Med  zaslišanjem Borella o Evropskem parlamentu in njegovi kandidaturi za podpredsednika za zunanje zadeve in varnost je prihodnji šef za varnost EU dejal: “Evropska unija se mora naučiti uporabljati jezik moči.”

Poslance EU je pozval, naj “okrepijo mednarodno vlogo EU in okrepijo našo vojaško zmogljivost za ukrepanje, EU mora biti bolj dejavna na terenu. Pripravljeni moramo biti na napotitev sil, začenši z našo okolico”. Španski evrokrat je poslance v Bruslju pozval, naj povečajo število vojakov na najmanj od 55 do 60 tisoč vojakov. “Svoje nacionalne suverenosti bi morali združiti, da bi pomnožili moči posameznih držav članic. Prepričan sem, da bo Evropa, če ne ukrepamo skupaj, v novem svetu, ki prihaja, postala nepomembna,” je še dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je novembra pozval k ustanovitvi “prave evropske vojske”, ki bi se spopadla z rusko grožnjo in EU rešila svoje odvisnosti od ZDA. Nemška kanclerka Angela Merkel je hitro podprla zamisel in z navdušenjem širila Macronove besede. Drugi niso tako radi sprejeli ideje. Združeno kraljestvo, višegrajske države in Romunija so vse izrazile, da mora Nato ostati institucija, ki zagotavlja varnost na celini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine