15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Prihod tujih turistov v Grčijo je pospešil val novo okuženih z koronavirusom

Novo stanje glede okuženih s koronavirusom je potrdilo napovedi, da se bo v Grčiji število okužb povečalo s prihodom tujih turistov. Od osemindvajset na novo odkritih okužb s koronavirusom v Grčiji, so jih kar trinajst odkrili pri tujih turistih. Med drugim tudi v nedeljo zjutraj pri skupini srbskih turistov, ki so skušali vstopiti v Grčijo na mejnem prehodu Kulata Promahonas na bolgarsko-grški meji. Srbski turisti so se morali vrniti nazaj v Srbijo. 

Grčija je v zadnjih dneh zelo zaostrila nadzor zaradi morebitnih okužb s koronavirusom. Če odkrijejo okužbo pri turistu, sledi avtomatska dvotedenska karantena v hotelu oziroma v bolnišnici, če je nujna hospitalizacija. Sicer grške oblasti niso posebej poudarjale nacionalnosti okuženih turistov, vendar je več kot očitno, da prednjačijo turisti iz Srbije. Zaradi tega so od danes zjutraj razglasili prepoved vstopa srbskim potnikom v Grčijo, prepoved pa bo veljala vse do petnajstega julija, z možnostjo podaljšanja. Tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić je svojim državljanom odsvetoval potovanje v Grčijo. Tisti srbski turisti, ki so že v Grčiji, bodo lahko zaključili  svoje letovanje, sporočajo grške oblasti, razen seveda, če bi se izkazalo, da s okuženi,  v tem primeru jih kot rečeno čaka dvotedenska karantena. 

Sicer pa so v Srbiji v preteklem dnevu zabeležili 302 novo okužena državljana, izredne razmere so razglasili v desetih mestih v Srbiji. V danem trenutku je nemogoče napovedati, ali se bo trend okrepil, oslabel ali se ustavil. Zdi se, da se je virus medtem že modificiral in se prilagodil spremenjenim razmeram.  

Vane T. Costa

Zadnje novice

Sorodne vsebine