17.9 C
Ljubljana
torek, 24 maja, 2022

Presenetljivo odkritje

Piše: Damian Ahlin

Mumificirano telo štiriletne deklice je osvetlilo neznane vidike življenja v Egiptu pred dvema tisočletjema. Odkritje prve egipčanske mumije s povito rano je v znanstveni skupnosti sprožilo začudenje in nova vprašanja o izvoru medicine.

Povoji so bili najdeni na ostankih deklice, stare največ štiri leta, ki je umrla pred približno 2000 leti, poroča Business Insider.

Po navedbah znanstvenikov, ki so novico objavili v reviji The International Journal of Paleopathology, je povoj ovijal rano, ki je kazala znake okužbe.

Albert Zink, direktor Inštituta za študije mumij v Bolzoni v Italiji in vodja študije, je poudaril pomen ugotovitve: To nam daje namige o tem, kako so se stari Egipčani spopadali s takšnimi okužbami v času svojega življenjaKljub določenim omejitvam v svojem znanju so globoko razumeli medicinsko prakso. Po podatkih študije je lokacija mumije povezana z grobnico Aline, ki se nahaja jugozahodno od Kaira.

Strokovnjak je menil, da ta civilizacija verjetno ni poznala delovanja srca ali delovanja mikrobov, vendar je pripomnil, da so kljub temu imeli natančen pristop k zdravljenju bolezni.

Zinku se je zdelo presenetljivo, da prej niso našli ostankov s takšnimi povoji. Iz drugih dokazov, na primer iz papirusa, vemo, da so imeli dobre izkušnje z zdravljenjem ran in poškodb, je dejal.

Ekipa Inštituta za preučevanje mumij v Bolzoni je povoje našla med rutinskim računalniškim tomografiranjem mumij.

Zelo verjetno je, da so za zdravljenje vnetja na tem območju uporabljali posebna zelišča ali mazila, je dejal avtor študije, ki pa ni izključil možnosti, da bi to podrobneje preučili v nadaljnjih študijah.

Zakaj so bili povoji še vedno nameščeni, je skrivnost. Običajno povoji ne preživijo procesa mumifikacije. V tem primeru je eden od možnih odgovorov, da so balzamatorji povoj na telo namestili po dekličini smrti.

Egipčani so menili, da mora biti mumificirano telo v najboljšem stanju za posmrtno življenje. Morda so poskušali nekako nadaljevati proces zdravljenja za posmrtno življenje, je razmišljal Zink.

Vir: lanacion.com.ar

Sorodne vsebine