23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Samo julija v italijanska pristanišča izkrcanih 4500 nezakonitih migrantov

Več sto migrantov dnevno v čolnih doseže južne dele Italije in Malte. Italijanski otok Lampedusa je v ponedeljek doseglo okoli 150 migrantov, na Malti pa so varnostne oblasti rešile 95 migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa, medtem pa lastampa.it poroča o tem, da je v italijnskih pristaniščih samo ta mesec izkrcalo že 4500 nezakonitih migrantov.

Malteške oborožene sile so v ponedeljek rešile skupino 95 migrantov, ki je na morju zašla v težave. Potrdili so, da jih bodo prepeljali na kopno, niso pa podali podrobnosti.

V ločeni akciji so italijanske oblasti rešile skupino 45 migrantov, ki so jih v nedeljo pozno ponoči prepeljali na Lampeduso. Po informacijah italijanske tiskovne agencije Ansa je od nedelje zvečer do ponedeljka zjutraj na otok prišlo več kot 150 migrantov.

Otok so v zadnjih dneh poplavili migranti, ki jim je uspelo prečkati Sredozemsko morje, zaradi česar je tamkajšnji župan Salvatore Martello opozoril, da bodo razglasili izredne razmere. Po protestih so sicer številne migrante premestili z Lampeduse, a razmere se ne umirjajo.

Zaradi pandemije covida-19 veljajo posebni ukrepi in migranti morajo najprej v dvotedensko karanteno, vedno znova pa prihaja do incidentov. V pristaniškem mestu Porto Empedocle na Siciliji je v ponedeljek iz svoje namestitve v prostorih civilne zaščite zbežalo 520 migrantov, večino so do večera spet pridržali. Tamkajšnja županja Ida Carmina je pred tem opozarjala na hudo vročino in tesne prostore.

Podoben primer pobega so imeli konec tedna tudi v sicilskem mestu Caltanissetta.

V juliju je Italijo doseglo že skoraj 5280 migrantov, kar je več kot isti mesec prejšnji dve leti, še piše dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine