15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

»Prekinjamo delo« – Novaya Gazeta, časopis Nobelovega nagrajenca Dmitrija Miratova, prekinja delovanje zaradi pritiska ruske oblasti

Piše: Jože Jan

Na spletni strani ruskega časopisa Novaya Gazeta je bila v ponedeljek objavljena izjava, da uredništvo prekinja objavo časopisa do konca »posebne operacije na ozemlju Ukrajine«.

Izjava urednikov je kratka: »Od Roskomnadzorja smo prejeli še eno opozorilo. Po tem opozorilu prekinjamo objavo časopisa na spletni strani, v omrežjih in na papirju – do konca »operacije na ozemlju Ukrajine.« S spoštovanjem, Uredniki Novaye Gazete.«

Roskomnadzor je sporočil v torek, 28 marca, da je izdal drugo pisno opozorilo uredništvu in ustanovitelju ruskega časopisa Novaya Gazeta. Razlog za opozorilo je bila domnevna »omemba tujega agenta NPO brez oznake,« poroča ruska tiskovna agencija TASS, ki se sklicuje na izjavo nadzornega organa.

Roskomnadzor je 22. marca izdal prvo opozorilo Novi gazeti. Tudi to opozorilo naj bi bilo povezano z odsotnostjo oznake tujega agenta v enem od člankov časopisa. Roskomnadzor je zahteval, da Novaya Gazeta nemudoma uredi gradivo brez označevanja. Dve opozorili Roskomnadzorja na leto grozita z odvzemom medijske licence.

Glavni urednik časopisa Novaya Gazeta je Dmitrij Muratov, Nobelov nagrajenec za mir za leto 2021. 

Vir: Novaya Gazeta, Rusija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine