25.3 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Predsedniške volitve v Belorusiji: Lukašenko lovi že svoj šesti mandat!

V Rusiji danes potekajo predsedniške volitve, na katerih želi “zadnji diktator Evrope” Aleksander Lukašenko osvojiti še šesti mandat, načrte pa bi mu lahko prekrižala nepričakovana tekmica Svetlana Tihanovska, ki se za položaj poteguje namesto priprtega soproga.

 

Tihanovska že tedne polni beloruska mesta s svojimi številnimi podporniki. Mati dveh otrok, izobražena prevajalka, je za mnoge Beloruse prava kandidatka, da prežene Lukašenka s čela države. Tihanovska sicer v primeru zmage obljublja, da bo izpustila opozicijske kandidate in organizirala nove volitve.

Lukašenko, ki mu očitajo kršenje človekovih pravic, pa se bori do zadnjega diha. Predvolilni čas so zaznamovale predvsem aretacije vidnejših opozicijskih kandidatov in očitki Lukašenka Rusiji, češ da naj bi se vmešavala v volitve.

Tudi dan pred volitvami so izvedli več aretacij, med drugi so začasno prijeli eno ključnih sodelavk Tihanovske, Marijo Kolesnikovo, ki pa so jo medtem že izpustili na prostost.

Skupno lahko sicer okoli 6,8 milijona volilnih upravičencev danes izbira med petimi kandidati za predsednika, vendar se vse vrti predvsem okoli Lukašenka in Tihanovske.

Nekaj manj kot 5800 volišč po državi se je odprlo ob 7. uri po srednjeevropskem času. Volivci volijo z zaščitnimi maskami, nekateri pa nosijo tudi bele zapestnice, k čemur je svoje podpornike pozvala Tihanovska. Prve napovedi volilnega izida je po poročanju nemška tiskovne agencije dpa pričakovati že po zaprtju volišč ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Glasovanje se je sicer pričelo že v torek, ko je svoj glas oddalo okoli pet odstotkov volilnih upravičencev. Tihanovska je posvarila pred možnimi prevarami na volitvah in pozvala podpornike, naj svoj glas raje oddajo šele danes.

Glede na navedbe beloruske osrednje volilne komisije naj bi od torka svoj glas skupno oddalo že nekaj več kot 40 odstotkov volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V preteklosti so mednarodni opazovalci kritizirali volitve v Belorusiji kot nedemokratične. Na tokratni volitvah pa opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) sploh ne bo, saj so prepozno prejeli vabilo Belorusije. Pred volitvami so zunanji ministri Francije, Nemčije in Poljske v skupni izjavi pozvali k svobodnim in pravičnim volitvam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine