22.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Predsednika Srbije in Kosova v domnevno zadnji fazi dialoga o normalizaciji odnosov

V okviru dialoga pod okriljem EU sta se danes v Bruslju ponovno sestala predsednika Srbije in Kosova Aleksandar Vučić in Hashim Thaci. Sestanek, ki poteka v prisotnosti visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, predstavlja po besedah Thacija začetek zadnje faze dialoga o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.

“Rad bi se zahvalil EU za njeno vlogo vodje v tem procesu, pa tudi ZDA za njihovo podporo,” je pred začetkom sestanka po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal Thaci. Ocenjuje, da so pred težko nalogo. “Obdobje zamrznjenega konflikta, če ne bomo dosegli dogovora, bi lahko imelo nepovratne posledice za prihodnost,” je dejal.

Oba predsednika sta se danes najprej ločeno sestala z Mogherinijevo, nato pa so se za isti mizo usedli še vsi trije skupaj. Po napovedih Tanjuga je glavna tema srečanja sklenitev končnega, pravno obvezujočega sporazuma o normalizaciji odnosov.

Nazadnje sta se Vučić in Thaci sešla 23. marca. Tudi tedaj sta govorila o pravno obvezujočem sporazumu, a je Vučić vztrajal pri ustanovitvi Skupnosti srbskih občin, mednarodno priznane oblike avtonomije kosovskih Srbov, za katero sta se strani dogovorili že leta 2013. Kosovsko ustavno sodišče je leta 2016 ugotovilo, da določeni deli tega dogovora niso v skladu z ustavo. Sporno je namreč oblikovanje skupnosti le ene etnične skupine.

Beograd vztraja pri sklenjenem dogovoru in ga ne želi spreminjati. Priština pa želi pred vprašanje skupnosti srbskih občin postaviti energetike in druga odprta vprašanja.

Odnosi med Beogradom in Prištino so letos napeti, še posebej po umoru zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića sredi januarja ter aretaciji vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića konec marca.

Tudi sicer se dialog že dolgo ni premaknil z mrtve točke zaradi vrste incidentov in lanskih volitev v obeh državah. Normalizacija odnosov med Beogradom in Prištino je sicer pogoj za napredek Srbije in Kosova na poti v Evropsko unijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine