11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Predsednika Rusije in Kitajske sklepata zavezništvo proti ameriškemu gospodarstvu

Predsednika Rusije in Kitajske, Vladimir Putin in Xi Jinping sta bila danes na poslovnem forumu v Sankt Peterburgu kritična do globalne prevlade ZDA. Izpostavila sta neenakopravnost globalnega ekonomskega sistema in obljubila tesnejše sodelovanje med Rusijo in Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Putin je obtožil Washington, da skuša razširiti svojo pristojnost na cel svet. Ob tem je zavrnil retoriko trgovinskih vojn in sankcij, ki jih zasleduje ZDA ter pozval k premisleku o vlogi dolarja v globalni trgovini.

Kritičen je bil tudi do pritiskov Washingtona na Kitajsko in Rusijo. Peking je trenutno vpleten v trgovinsko vojno z ZDA, proti Rusiji pa veljajo zahodne sankcije. Putin je izpostavil, da si ZDA prizadevajo za zaustavitev izgradnje Severnega toka 2, vedno večji pritisk pa izvajajo tudi na kitajsko tehnološko podjetje Huawei, ki ga skušajo zriniti z globalnega trga.

Xi pa je izpostavil, da se je treba boriti proti neenakopravnosti globalnega ekonomskega sistema. Kitajski predsednik je izpostavil Rusijo kot eno ključnih partneric in da se Kitajska veseli okrepitve vzajemnega sodelovanja, ki temelji na enakopravnosti in spoštovanju.

“Kitajska je pripravljena deliti tehnološke inovacije z vsemi partnerji, predvsem kar se tiče tehnologije 5G,” je dodal.

Xi je pripotoval v Rusijo v sredo na tridnevni obisk, ki ga je pričel v Moskvi. Med srečanjem v Kremlju je svojega ruskega kolega označil za najboljšega prijatelja. Tudi danes na forumu sta predsednika govorila o tesnih osebnih odnosih.

To je prvič, da se je kitajski predsednik udeležil mednarodnega poslovnega foruma v Sankt Peterburgu, ki že več kot 20 let prikazuje investicijski potencial Rusije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine