6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Predsednik vlade Janša in zunanji minister Logar izrazila podporo beloruski opozicijski voditeljici Tihanovski v boju za demokracijo v Belorusiji

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Minister za zunanje zadeve Anže Logar in premier Janez Janša sta beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski izrazil vso podporo Slovenije v boju za demokracijo v Belorusiji. 

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko na sicer nepoštenih volitvah premagal Svetlano Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Tihanovska se je lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo. Danes je Tihanovska prišla na neformalne delovne pogovore v Slovenijo.

“Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah,” je dejal minister Anže Logar po srečanju s Tihanovsko v Ljubljani. Ob tem je izrazil naklonjenost demokratičnemu procesu v Belorusiji. Opozoril je, da so aretirali že več kot 35 tisoč ljudi, ki se zavzemajo za demokratično Belorusijo, pogosto jih doletijo visoke denarne kazni v višini do štirih plač ali zapor. Logar je še spomnil, da bo Slovenija v času predsedovanja Svetu EU gostila tudi vrh EU-Vzhodno partnerstvo, kjer bodo razmere v Belorusiji pomembna tema. Tudi sicer pa bo Slovenija iskala priložnosti, da bodo pri partnerjih opozarjali na pomen boja za demokracijo v Belorusiji, poroča STA.

 

Tihanovska verjame v zmago demokracije
Tihanovska je opozorila, da se v njihovih zaporih dogajajo grozote in mučenje. “Belorusija je sredi demokratične in humanitarne krize in volitve so edini izhod iz te krize,” je poudarila vodilna osebnost opozicijskega gibanja v Belorusiji. Pozvala je k nadaljnji javni podpori beloruskemu gibanju za demokracijo. “Zagotavljam vam, da bo prej ali slej demokratično gibanje zmagalo in upam, da bo to zgodba o uspehu že v času predsedovanja Slovenije Svetu EU,” je dodala.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine