14.5 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Predsednik poljskega parlamenta odstopil zaradi zasebne rabe vladnih letal – vas to na kaj spominja?

Predsednik poljskega parlamenta Marek Kuchcinski je danes sporočil, da bo v petek odstopil s položaja. Za korak se je odločil po obtožbah opozicije, da je vladna letala uporabljal v zasebne namene. Kuchcinski, ki je priznal zasebno rabo vladnih letal, vztraja, da ni kršil zakonov.

 

Kuchcinski se je že v ponedeljek opravičil zaradi zasebne rabe vladnih letal, a zavrnil odstop, s tem pa sprožil nezadovoljstvo v javnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kaže, da je bil deležen pritiska v vladni desni stranki Zakon in pravičnost (PiS), katere vpliven član je. Odstop je namreč napovedal po pogovoru z vodjo stranke Jaroslawom Kaczynskim, s katerim sta se sestala v sredo pozno zvečer.

Ob napovedi odstopa je z njim pred novinarje stopil tudi Kaczynski, ki je zatrdil, da predsednik parlamenta ni kršil zakonov. “Ker pa je velik del javnosti drugačnega mnenja, lahko rečem, da je njegova odločitev dokaz stališča za našim sloganom: Poslušaj Poljake, služi Poljski,” je dejal.

Kuchcinski, ki je po ustavi drugi najvplivnejši politik v državi, je glede na dokumente, ki so jih objavili opozicija in poljski mediji, v zadnjih nekaj letih več kot stokrat uporabil vladna letala ter vojaške helikopterje in letala za zasebne lete. Na 23 poletih je z njim potovala tudi njegova družina.

Kuchcinski se je v ponedeljek opravičil, a zagotovil, da je deloval v skladu z zakonom, saj da je bila večina letov povezanih z njegovimi obveznostmi kot predsednika parlamenta.

Priznal je, da je njegova soproga enkrat sama letala z vladnim letalom, in obljubil, da bo v zameno za stroške leta namenil 28.000 zlotov (6500 evrov) za modernizacijo vojske. Pred tem je že dejal, da je podaril 15.000 zlotov dobrodelni ustanovi, da bi se tako odkupil za lete, na katere je s seboj vzel tudi družinske člane.

Liberalna opozicija ga je pozvala k odstopu. Večina letov je bila namreč po njihovih informacijah opravljena med koncem tedna in sicer iz Varšave v regijo Rzeszow, od koder je Kuchcinski doma.

Iz parlamenta so že sporočili, da bodo novega predsednika izvolili v petek.

Na Poljskem bodo 13. oktobra parlamentarne volitve, na katerih bo glede na ankete najverjetneje ponovno slavila vladajoča stranka PiS, ki vodi državo od leta 2015.

Zanimivo je, da smo podoben primer imeli tudi v Sloveniji, vendar se ni zgodilo nič….

Zadnje novice

Sorodne vsebine