17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Pred letom dni svet pretresel umor savdskega novinarja Hašodžija – slednjega so ugrabili, pri zasliševanju mučili in na koncu razkosali! Savdske oblasti še vedno molčijo!

Pred letom dni je svet pretresel umor do oblasti kritičnega savdskega novinarja Džamala Hašodžija, ki so ga na izjemno krut način ubili na savdskem konzulatu v Istanbulu. Smrt novinarja tudi danes preganja Savdsko Arabijo in predvsem prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ki se otepa očitkov, da je za umor vedel in ga verjetno celo ukazal.

 

 

Disidentski novinar, ki je bil nekdaj blizu savdski kraljevi družini, je 2. oktobra 2018 vstopil v savdski konzulat v Istanbulu, kjer je nameraval urediti dokumente za poroko s svojo turško zaročenko. Od tam se ni nikoli več vrnil. Preiskava turških obveščevalcev je pokazala, da je Hašodžija skupina savdskih agentov zaslišala, ga mučila, umorila in na koncu razkosala.

Poleg Turčije so tudi ameriška obveščevalna agencija Cia in nekatere vlade zahodnih držav izrazile precej trdno prepričanje, da je ukaz za umor kolumnista časnika Washington Post lahko izdal le sam vrh savdskega režima.

Prav tako je junija letos objavljeno poročilo posebne poročevalke ZN Agnes Callamard zaključilo, da obstajajo verodostojni dokazi, ki savdskega prestolonaslednika povezujejo z umorom in poskusi njegovega prikritja.

Rijad je po umoru potreboval več tednov, da je priznal, da so Hašodžija umorili znotraj konzulata. Glavni savdski tožilec je nato sporočil, da je bil umor načrtovan vnaprej, terjal je tudi smrtno kazen za pet od 11 osumljencev. Sojenje se je za zaprtimi vrati začelo januarja, a v zvezi s sojenjem ni bilo slišati praktično ničesar.

Prestolonaslednik je o umoru večinoma molčal. V zadnjih dneh je nato večkrat povedal, da prevzema določeno odgovornost zanj, a zanikal, da je umor naročil.

Razkritja, ki so se v zvezi z umorom vrstila v zadnjih mesecih – med drugim objava prepisov zvočnih posnetkov umora, na katerem savdski agenti o Hašodžiju govorijo kot o žrtveni živali – so namreč okrepila pritisk na zahodne države, da kraljevini prenehajo prodajati orožje.

V spomin na Hašodžija se bodo danes ob 13.14 po lokalnem času, natanko ob uri, ko je pred letom dni stopil skozi vrata savdskega konzulata v Istanbulu, tam zbrali njegovi prijatelji in aktivisti za človekove pravice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine