3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Pravosodno ministrstvo ZDA toži nekdanjega obveščevalca Snowdna zaradi njegove knjige spominov

Pravosodno ministrstvo ZDA je v torek vložilo tožbo proti nekdanjemu obveščevalcu Edwardu Snowdenu, s katero zahteva zaplembo vseh prihodkov od njegove knjige spominov z naslovom Permanent Record (Stalna evidenca). Snowden, ki se je pred pregonom domovine zatekel v Rusijo, si tožbo šteje v čast.

 

Tožba navaja, da je Snowden z objavo knjige, v kateri so objavljene tudi državne skrivnosti, prekršil pogodbo o nerazkritju, ki jo je podpisal ob pogodbeni zaposlitvi pri ameriški agenciji za nacionalno varnost (NSA).

NSA je obveščevalna agencija. Snowden je zbral informacije o njenem delu in jih leta 2013 odnesel s seboj najprej v Hongkong, nato pa v Rusijo, kjer so ga sprejeli z odprtimi rokami.

Podobno pogodbo o nerazkritju je Snowden podpisal tudi z ameriško obveščevalno agencijo Cia. Pravosodno ministrstvo ZDA sedaj zahteva vse prihodke od knjige, ki je izšla na dan torkove tožbe.

Snowden v knjigi opisuje svojo zgodbo in pojasnjuje, zakaj je tvegal lastno svobodo, da razkrije nemoralno početje ameriškega državnega aparata. Gre za razkritje nadziranja državljanov brez nadzora v imenu vsemogočne nacionalne varnosti.

“Težko si zamislim večjega potrdila avtentičnosti za svojo knjigo, kot je tožba ameriške vlade, ki s tem potrjuje, da je zapisano res, da gre dobesedno za ravnanje proti zakonu,” je tvitnil Snowden.

Založba Macmillan je sporočila, da je ponosna na objavo knjige in razočarana zaradi tožbe. Snowdnov odvetnik Ben Wizne je ob tem sporočil, da knjiga ne vsebuje nobenih skrivnosti, ki jih mediji doslej še niso objavili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine