19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Požari v Severni Makedoniji pogašeni

Piše: L. B.

Včeraj, 15. avgusta 2021, se je vrnila še druga enota pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite, ki so bili v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite napoteni kot reševalna pomoč pri gašenju obsežnih gozdnih požarov v Severni Makedoniji.

»Zanimiva je bila izkušnja« je povedal v uvodu Janez Bordon, vodje druge odprave. Na prošnjo Severne Makedonije je Vlada Republike Slovenije 3. avgusta preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite poslala enoto civilne zaščite za gašenje gozdnih požarov. Slovenija je tako 4. avgusta ponudila pomoč v obliki začasne sestave omenjene enote, ki je štela 48 pripadnikov civilne zaščite in sedemnajstimi vozili. Dne 10. avgusta pa je bila napotena rotacija enote civilne zaščite Republike Slovenije za gašenje požarov v naravnem okolju z 51 pripadniki in štirimi vozili civilne zaščite.

»Šli smo pomagat, tako kot znamo. Imeli smo super ekipe, tako civilna zaščita kot gasilci so se izredno izkazali. Predhodnica je v bistvu naredila že glavnino dela, tako da nam je bilo iz operativnega vidika bistveno lažje« je dejal Bordon.

Baza operacije je bila v Berovu, kjer nimajo razvitega gasilstva. Njihova gasilska enota sestavlja štirinajst poklicnih gasilcev, ki so se poskušali spopasti s katastrofalnim požarom. Večino dela na požarišču v gozdu je naredila že prva enota. Požar je bil lokaliziran, bila so aktivna le še posamezna žarišča. Druga enota je tako najprej le pregledala žarišča. Prvi večer je bila ploha z ravno toliko dežja, da je vlaga še tista žarišča omejila in s tem pomoč v gozdu ni bila več potrebna. »Vendar pa se dogajajo ves čas nesreče«, pravi Bordon, saj so še isti večer šli na požar deponije. Naslednji dan je sledilo gašenje stanovanjske hiše, ki je žal v večji meri pogorela, a jim je uspelo rešiti šest objektov v neposredni bližini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine