5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Požar na severu Kalifornije zahteval že najmanj 31 življenj

Požar na severu ameriške zvezne države Kalifornija, ki je v četrtek uničil mesto Paradise s 27.000 prebivalci, je do nedelje zvečer uradno zahteval 31 življenj, zagotovo pa bo žrtev še več, zaradi česar bo to po številu žrtev najhujši požar v zgodovini Kalifornije.

Požar Camp se je razširil na 440 kvadratnih kilometrov površin in je 25-odstotno omejen. V uničeni Paradise so prispele tudi ekipe antropologov, ki poskušajo identificirati ostanke kosti, okoli 230 ljudi pogrešajo. Večina prebivalcev Paradisa se je zatekla v mesto Chico, kjer že primanjkuje življenjskih potrebščin.

Drugi največji požar, ki trenutno divja po Kaliforniji, je na jugu države zajel 337 kvadratnih kilometrov površin in je le desetodstotno omejen. Ta požar uničuje Malibu, kjer so graščine bogatih in slavnih. Med begunce so se med drugim vpisali Lady Gaga, Gerard Butler, Kim Kardashian in drugi. Požar je do nedelje zvečer zahteval najmanj dve smrtni žrtvi.

Požar oblega tudi mesto Thousand Oaks, kjer je morilec v sredo v kantri klubu pobil 12 ljudi. Po Kaliforniji tako trenutno divjajo trije veliki in več manjših požarov na skupaj več kot 1000 kvadratnih kilometrih. Z njimi se spopada okoli 8000 gasilcev, evakuirali pa so 300.000 ljudi.

Demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown je za pomoč zaprosil zvezno vlado, prvi odgovor predsednika ZDA Donalda Trujmpa pa je bil, da ne bo dal denarja, dokler ne bodo izboljšali upravljanja gozdov.

Brown se je strinjal, da je to potrebno, vendar je dodal, da to ni vir problema. “Nobeno upravljanje gozdov ne bo ustavilo podnebnih sprememb in tisti, ki te spremembe zanikajo, zagotovo prispevajo k tragedijam,” je zatrdil Brown.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine