10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Poslanci kosovskega parlamenta glasovali za razpustitev parlamenta; s tem odprli pot predčasnim volitvam

Poslanci kosovskega parlamenta so danes glasovali za razpustitev parlamenta in s tem odprli pot predčasnim volitvam, potem ko je julija nepričakovano odstopil premier Ramush Haradinaj, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“Parlament se je odločil za razpustitev šeste sestave skupščine. Rezultat bomo sporočili predsedniku države, da bo razpisal volitve,” je dejal predsednik parlamenta Kadri Veseli. Za razpustitev 120-članskega parlamenta je od 106 navzočih glasovalo 89 poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poslanci glavne stranke kosovskih Srbov Srbske liste so glasovanje bojkotirali.

Kosovski predsednik Hashim Thaci ima deset dni časa, da razpiše volitve. Te morajo potekati v 45 dneh po objavi razpisa. Po poročanju medijev bi lahko potekale 6. oktobra, Thaci pa naj bi volitve razpisal v petek ali ponedeljek.

Volitve morajo pripraviti, potem ko je 19. julija s premierskega položaja odstopil nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Haradinaj. Za to se je odločil, ker ga je tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu kot osumljenca poklicalo na zaslišanje. Ob odstopu je pojasnil, da se želi na sodišču pojaviti kot državljan, in ne kot premier.

Vladna koalicija, v kateri so bili Haradinajevo Zavezništvo za prihodnost (AAK), Demokratska stranka (PDK), Nisma (Pobuda) ter Zavezništvo za novo Kosovo (AKR), se je odločila, da po odstopu Haradinaja ne bo imenovala novega premierja in da bodo šli na predčasne volitve.

Haradinajeva vlada je bila na položaju slabe dve leti, saj je nastopila septembra 2017. Od razglasitve samostojnosti Kosova leta 2008 sicer nobena vlada ni do konca izpeljala štiriletnega mandata.

Opozicija Haradinajevi vladi očita počasnost pri delu. Poslanec Demokratske lige Kosova (LDK) Avdullah Hoti je tako danes v parlamentu vlado obtožil, da je izpolnila samo 30 odstotkov zakonodajne agende.

Predčasne volitve bodo po poročanju tujih agencij povzročile tudi nove zamude v zastalem dialogu o normalizaciji odnosov s Srbijo, ki Kosova ne priznava. Dialog stoji od lanskega novembra, ko je po srbski obstrukciji sprejema Kosova v Interpol Priština uvedla stoodstotne carine na srbsko blago.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po torkovem pogovoru o tem dialogu v New Yorku z ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom dejal, da bi ga lahko v najboljšem primeru nadaljevali v začetku decembra po oblikovanju nove kosovske vlade. Pri tem je kot pogoj za obnovo dialoga znova postavil odpravo carin.

Kljub pritiskom EU in ZDA Haradinaj carin ni hotel odpraviti.

Analitiki menijo, da bi na parlamentarnih volitvah lahko prišlo do spremembe sil v tej krhki demokraciji. V parlamentu so doslej prevladovale koalicije pod vodstvom bivših vojnih poveljnikov, kot sta Thaci in Haradinaj. Morebitne nove koalicije določenih opozicijskih strank pa bi lahko v opozicijo prvič po desetih letih potisnile Thacijevo PDK, je dejal analitik Ardian Collaku za AFP. Haradinaj je medtem napovedal vrnitev v politiko v primeru, da na sodišču v Haagu ne bo obtožen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine