-0.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 decembra, 2021

Poskus univerzalnega temeljnega dohodka na Finskem ni dal pričakovanih rezultatov, zato ga ne bodo uvedli

Finski raziskovalci ki so izvajali poskus temeljnega dohodka pri 2 tisoč državljanih ugotavljajo, da ta pripomore k zmanjševanju stresa in povečevanju sreče, nima pa nikakršnega vpliva na delovno aktivnost prejemnikov ali pa njihovo morebitno samozaposlitev.

Na Finskem so že leta 2017 pričeli s poskusom temeljnega dohodka, pri čemer so 2 tisoč prejemnikom nadomestila za brezposelnost vsak mesec dali 560 evrov, da bi ugotovili, kako temeljni dohodek vpliva na poenostavitev sistema socialnih transferjev in brezposelnost. Ta dohodek ni bil obdavčen, za njegovo prejemanje pa ni bilo potrebno zadostiti nobenim pogojem. Predhodni podatki zdaj kažejo, da temeljni dohodek ni imel nikakršnega vpliva na zaposlenost ali morebitno samozaposlitev, je pa pripomogel k temu, da so prejemniki poročali o manj stresa in o tem, da so bolj srečni v primerjavi s tistimi, ki so prejemali že obstoječa nadomestila za brezposelnost in socialne transferje.

Finska ne bo šla v smeri uvedbe UTD
Glavna raziskovalka iz finske agencije za socialno varnost Kela Minna Yilkännä je o poskusu povedala sledeče: “Prejemniki temeljnega dohodka so imeli manj simptomov stresa in manj težav pri osredotočanju na zdravje kot kontrolna skupina. Bili so tudi bolj samozavestni glede svoje prihodnosti in možnosti vplivanja na družbene zadeve.” A koordinator za raziskovanje pri inštitutu za raziskovanje trga dela Ohto Kanninen pravi, da kljub temu rezultati prejemnikov o uspehu pri iskanju zaposlitve v primerjavi s primerjano kontrolno skupino niso bili ne boljši, ne slabši. Finska zdaj po vsej verjetnosti ne bo šla v smer uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka, pač pa se bo namesto tega odločila za reformo obstoječega sistema socialnih transferjev, poroča RT.

Poskuse so izvajali že v preteklosti, zagovorniki uvedbe temeljnega dohodka so raznoliki
Finsko poročilo je bilo sicer izdano le dan po tem, ko je v ZDA skupina demokratov predložila t. i. Green New Deal, ki med drugim predvideva zagotovljeno ekonomsko varnost tistim, ki niso zmožni ali pa ne želijo delati. Tudi Kanada in Kenija sta v preteklosti izvajali poskuse zagotovljenega dohodka, Švicarji pa so uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka s 77 odstotki zavrnili na referendumu leta 2016, pri čemer je vredno poudariti, da švicarski model UTD ni predvideval ukinitve obstoječih socialnih transferjev. Britanski Adam Smith Institute pa v luči avtomatizacije in globalizacije predlaga uvedbo drugačne oblike temeljnega dohodka, t. i. negativni davek na dohodek, kakršnega je med drugim predlagal tudi Milton Friedman. Ta bi nadomestil obstoječo socialno državo, zasnovan pa je tako, da spodbuja delovno aktivnost.

J. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine