2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Poročilo o pravni državi Evropske komisije je v mnogih pogledih napačno

Evropska komisija je prejšnji teden objavila prvo poročilo o pravni državi. Na žalost smo dobili napačno poročilo, na napačnem mestu in ob nepravem času. Ne more biti podlaga za nadaljnjo razpravo o pravni državi v Evropski uniji, je za euobserver.com napisala madžarska ministrica za pravosodje, Judith Varga. 

 

Poročilo temelji na poljubnem obsegu. Stališče, da obstaja splošno sprejeta opredelitev pravne države, ki bi lahko bila podlaga za celovit pregled, ostaja predmet resne razprave. A to ni glavni problem, ker komisija niti ne upošteva nobenih referenčnih dokumentov. V nekaterih primerih zmanjša, v drugih primerih pa razširi obseg koncepta. Na primer, medijski pluralizem – v nasprotju s svobodo medijev – očitno ni vprašanje pravne države.

Enako velja za “pregledno dodeljevanje državnega oglaševanja” ali “kampanje obveščanja javnosti”, kjer – v nasprotju s stališčem komisije – ni mogoče ugotoviti nobenih uveljavljenih evropskih standardov.

Po drugi strani pa je zaščita pravic etničnih in narodnih manjšin ali nacionalnih okvirov, ki obravnavajo antisemitizem, odsotna. V poročilu se pojavlja beseda korupcija, besedilo pa molči o pranju denarja v nekaterih državah članicah, kjer so nedavno izpostavili sistemske institucionalne neuspehe.

Poročilo o Belgiji omenja tako imenovani odbor Comité P, zunanji organ, pristojen za policijski nadzor. Vendar poročilo v primeru Chovanec , kjer je slovaški državljan umrl zaradi policijske surovosti, ne omenja, da ga je Comite P že dve leti preiskoval brez konkretnih rezultatov. Zanimivo je, da komisija meni, da to ni vprašanje, povezano s pravno državo.

Takšna tendenciozna razlaga pravne države je osredotočena na nekaj vnaprej določenih držav članic, in sicer na Madžarsko in Poljsko.

Komisija trdi, da vse države članice ocenjuje na podlagi enotnih in objektivnih meril, a to ne drži.

Madžarska mimistrica za pravosodje je še zapisala, da poročilo EK prihaja tudi ob zelo nesrečnem času, saj so napetosti glede proračuna in pogajanj o paketu za obnovo koronavirusa zelo velike.

Več na POVEZAVI

Zadnje novice

Sorodne vsebine